Counterfeit culture, of hoe de namaakindustrie met mensenlevens speelt

Donderdag 20 juni - “In de jaren 80 veranderden drugs de wereld, vandaag is dat namaak. Het grote gevaar is dat de mensen het niet erkennen.” Voor de Amerikaanse privédetective Ted Kavowras is het duidelijk: namaak is het misdrijf van deze eeuw. De industrie is de voorbije 25 jaar wel 100 keer gegroeid. Nepproducten vormen momenteel een tiende van de totale wereldeconomie, goed voor ongeveer 540 miljard euro per jaar wereldwijd.

Bij namaak denkt iedereen meteen aan horloges of designerhandtassen. Maar het probleem is veel groter en vooral gevaarlijker dan dat.  Door namaak wodka en andere sterke dranken, vallen er jaarlijks honderden doden. En  nog erger zijn de namaakgeneesmiddelen: dat zijn echte verborgen moordenaars. “ Nepgeneesmiddelen eisen honderdduizenden doden per jaar, maar niemand schenkt er aandacht aan. De vervalsers geven niet om wat er in de medicatie zit en of het wel werkt. Ze willen alleen een goede kopie en veel winst.”, zegt Rich Halverson, expert namaak bij het Amerikaanse Ministerie voor Binnenlandse Veiligheid.

Namaak is een economie op zich en het zit overal. “Ook waar je het absoluut niet verwacht”, zegt Mary Schiavo, voormalig inspecteur-generaal van het Amerikaans Ministerie van Transport. “ De crash van de Concorde in Parijs in 2000 was onder andere te wijten aan een stuk metaal van een ander toestel, dat op de tarmac lag. Een namaakonderdeel bleek achteraf. “Zelfs in de helikopter van de Amerikaanse president zijn valse onderdelen teruggevonden”, aldus Schiavo.

Namaak: de schaduwindustrie die met levens speelt. Morgenavond in Telefacts Zomer.