Chateau Flamand

27/02/2012 - 12:09

Dinsdag 28 februari - De Bordeauxwijnen die vandaag in de winkel liggen zijn absolute top. De beste oogst in jaren. “2009 en 2010 waren twee topjaren.”,  vertelt Jacques Thienpont, een Vlaamse kasteelheer die in Pomerol twee absolute topwijnen maakt. “Genoeg zon, genoeg regen, en dat twee jaar op rij, we maken het niet vaak mee.”  En als de oogst goed is, volgen de prijzen. De twee wijnen van Thienpont- de Vieux Chateau Certan van 2009 betaal  je vandaag meer dan 200 euro, maar de andere-“ Le Pin”- gaat tegenwoordig voor 1000 euro per fles over de toonbank.  Ik proef mijn eigen wijn alleen bij rijke vrienden die dan een eens flesje voor mij opendoen.” , aldus Thienpont.

De Belgen blijven absolute wijndrinkers, met gemiddeld 40 flessen per persoon per jaar. Maar die echte dure wijnen komen niet meer in Vlaamse kelders terecht. “Het zijn de Russen, Brazilianen en vooral de Chinezen die ze opkopen. Het heeft meer met prestige en minder met liefde voor de wijn te maken”, stelt Baron Maurice Velge uit Antwerpen. Hij is 76 en werd na zijn pensioen wijnbouwer in de Franse Médoc.

Telefacts bezoekt 3 Vlaamse kasteelheren in de Bordeauxstreek en discussieert met een sommelier van Belgische toprestaurants over de zin en onzin van de dure bordeauxwijnen.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra