Bazen van de tralies

Donderdag 31 mei - Hoe bestuur je een gevangenis? Het is een plek waar mensen met een diverse achtergrond voor jaren samen opgesloten zitten. Dat leidt onvermijdelijk tot spanningen. Het is de taak van de directeurs om er voor te zorgen dat het gevangenisleven rustig en leefbaar blijft. En vooral dat ze alles onder controle houden. Telefacts Crime trok naar Merksplas, een van de grootste en ook oudste gevangenissen in ons land. Er zijn 571 gedetineerden en 8 directeurs, die in moeilijke omstandigheden, zoals een gebrekkige infrastructuur, alles in goede banen proberen te leiden. De reportage geeft een unieke inkijk in de wereld achter de gevangenismuren. 

Gedetineerden die problemen maken op hun cel, anderen die willen ontsnappen of die de bewakers beledigen. Het zijn bijna dagdagelijkse problemen binnen de gevangenismuren. De directeurs moeten de vinger goed aan de pols houden om snel oplossingen te vinden. Het is belangrijk dat je iedereen zo goed mogelijk kent. Het zijn allerlei verschillende karakters en de situatie van de man is altijd van groot belang om een probleem te kunnen inschatten”, zegt Zoë Dupon, één van de zeven vrouwelijke directeurs in Merksplas. “De bewakers zijn onze voelsprieten. Zij zijn letterlijk onze ogen en oren,” zegt directrice Leen Geudens. “Wanneer zij een probleem melden, is het onze taak om snel op die situatie in te spelen.” Zo zijn we getuige van een conflict tussen een gedetineerde en de bewaking. De man heeft gespuwd in de richting van het personeel en is op zijn deur beginnen bonken. De directie start meteen een tuchtprocedure en geeft de man drie dagen strafcel. Directrice Marjolijne Milbou:“Dat spuwen wordt absoluut niet getolereerd, maar de man krijgt tijderns de tuchtprocedure wel de kans om ook zijn versie van de feiten te geven.”

“Soms vragen mensen of het niet moeilijk is om die dingen op je werk te laten,” vertelt directrice Ann Gysens. “Als je de uiteenzetting van de feiten leest waarvoor iemand veroordeeld is, dan kan je dat soms moeilijk achter je te laten. Maar het is een klik die je moet maken. Wij vertrekken vanuit de situatie nu en we proberen daar het beste van te maken. En er zijn ook mensen die het goed doen en die inzicht gekregen hebben in wat ze misdaan hebben. Maar daar horen wij iets minder van en daar hebben we minder last mee. Die zien we niet op de tuchtprocedure.”

Telefacts Crime, om 22.35 bij vtm.