Ambachten: hipper dan ooit

16/01/2012 - 15:17

Dinsdag 17 januari - Een paar jaar geleden gaf Karen Depoorter haar job  in de communicatiesector op, om confituur te maken. “Het begon met simpele aardbeienconfituur en toen het aansloeg probeerde ik andere dingen uit”, vertelt Karen. Vandaag maakt ze 600 potten per dag van de meest uiteenlopende soorten: krieken met espresso en vanille en rode pompelmoes met nougat, om er maar twee te noemen. “ Ik heb mijn omzet in een jaar tijd zien verdubbelen, het is echt te gek voor woorden. Als ik zou willen kan ik industrieel beginnen te produceren, maar ik wil het echt ambachtelijk houden, want daar is de consument naar op zoek”.

Een ambacht leren is weer in. Niet zomaar als hobby, maar ook met het oog op een eventuele job. Bij Syntra, een vzw die volwassenopleidingen geeft, voelen ze de trend heel duidelijk. “ Vooral ambachten als bakker en chocolatier doen het goed. Als ik vergelijk met een tiental jaar terug dan mag ik zeggen dat wij een verdubbeling meemaken van het aantal cursisten. Alle workshops zitten vol en ik heb al verschillende mensen moeten teleurstellen”, zegt Chantal Debusseré, opleidingsmanager bij Syntra.

Ook marketingspecialisten zien een duidelijke tendens: ambachtelijke producten staan voor puurheid, liefde voor het vak en zetten zich af tegen de massaconsumptie. Gino Van Ossel, Professor aan de Vlerick managementschool: “Alleen moet-wie zo’n product vandaag op de markt brengt- een duidelijk verhaal hebben en gebruik maken van sociale media, etc..”.

Dat weten ook de jonge bedenkers van Roomer, een hip drankje op basis van vlierbloesems. Wat begon als een gek experiment op de zolder van hun oma,  is uitgegroeid tot een klein succesverhaal.

Hippe ambachten, de slide-to-open generatie en de rotte riolen, vanavond in Telefacts.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017
46min
Wo, 22/11/2017
39min
Wo, 15/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra