Agressie langs de zijlijn

02/04/2012 - 15:39

Dinsdag 3 april - Elk weekend is het ergens in Vlaanderen wel van dat. Voetbalvaders die hun emoties niet in de hand kunnen houden en fanatieke supporters die scheidsrechters de huid volschelden of erger nog: bedreigen met fysiek geweld. "Voor de complimenten moet je geen scheidsrechter worden. En voor het geld ook niet”, vertelt Marnic Claes. Hij is 27 en al 7 jaar scheidsrechter. “Ik parkeer mijn wagen ergens op een kilometer van het veld, waar ik moet fluiten. Uit voorzorg”, zegt hij. Na 20 minuten trekt Marnic rood en is het hek van de dam. “Jij hoort thuis in het zothuis! Stukske ellendeling, klootzak!”. De scheldpartijen houden aan tot na de wedstrijd. Op weg naar de kleedkamer krijgt Marnic de grofste verwensingen naar het hoofd geslingerd.

De verbale agressie langs de zijlijn neemt dusdanige proporties aan, dat de voetbalbond nu ook mentale begeleiding geeft aan scheidsrechters in de provinciale klassen. “Elk jaar vinden we 700 nieuwe scheidsrechters, maar er haken er elk jaar ook net iets meer dan 700 af. Vooral de jongeren geven er sneller de brui aan, omdat ze de druk niet aankunnen”, zegt Kris Bellon, die in opdracht van de voetbalbond mentale begeleiding geeft aan scheidsrechters.

Telefacts stond aan de zijlijn en registreerde…

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra