9/11: Land in nood

06/09/2011 - 18:23

 

Donderdag 8 september - Op 11 september is het 10 jaar geleden dat Amerika totaal werd verrast door een aanval op eigen bodem. De verhalen van de slachtoffers zijn intussen bekend, maar de beleidsmakers kwamen zelden op een openhartige manier aan het woord. Tot nu.

“Het is de eerste keer dat ik tegen de President (George Bush) gebruld heb”, zegt Condoleezza Rice, de toenmalige Minister van Buitenlandse Zaken. “Ik zei: ‘Je blijft waar je bent’. We waren niet eens zeker of de bunker in het Witte Huis wel veilig was. Niemand kon dat die dag nog garanderen”.

In die bunker dreigde zelfs de zuurstof op te geraken, omdat er teveel volk aanwezig was. “We moesten beslissen wie naar buiten moest ... en misschien slachtoffer kon worden van nog een aanslag“, herinnert Rice zich nog.

In deze reportage wordt die bewuste voormiddag op 11 september magistraal gereconstrueerd, aan de hand van de mensen die moeilijke beslissingen moesten nemen. Van ministers uit de regering, over de grote baas van het Amerikaanse luchtruim tot de brandweercommandant in New York die z’n mannen opdracht gaf om de WTC-torens binnen te gaan … en hen zo de dood heeft ingejaagd.

9/11: Land in nood, donderdag 8 september, Telefacts 360, bij vtm.

 

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra