Spektakel in Berlare

Een stukje nostalgie, een flinke dosis spektakel en een serieuze portie hilariteit... dat zijn de ingrediënten voor de eerste aflevering van de Belgisch-Nederlandse co-productie ‘Te Land, ter Zee en in de Lucht’.

Deze televisieklassieker hoeft eigenlijk geen introductie: ‘Te Land, ter Zee en in de Lucht’ is het langstlopende amusementsprogramma van de Nederlandse televisie. De eerste editie ging in 1971 op antenne in Nederland, maar groeide ook in ons land al snel uit tot een vaste afspraak op televisie. Door de jaren heen werden de befaamde disciplines van het programma aangepast en vernieuwd, maar de kernformule bleef ongewijzigd: waaghalzen en stoutmoedige knutselaars van elke uithoek in de Lage Landen dalen met hun zelfgemaakte voertuigje een schans af met slechts één doel voor ogen: die bel zo snel en heelhuids mogelijk zien te halen. Dat ze bij hun pogingen vaak onzacht en spectaculair in het water belanden, nemen ze er graag bij.

Plaats van afspraak voor deze eerste van 8 afleveringen is het Donkmeer in Berlare, waar de Belgische én Nederlandse deelnemers zich wagen aan het Tobbedansen. In deze legendarische discipline dalen de deelnemers in een razende vaart de schans af met hun vaartuig, om vervolgens zo snel mogelijk over het water te scheren en een sprong naar de bel te wagen. Snelheid, coördinatie, lef en een stevig gebouwd bootje of zeepkist zijn cruciaal om deze afdaling tot een goed einde te brengen. Wat dus niet altijd gebeurt…

Gelukkig wordt hen vooraf de nodige moed ingepraat door presentator Adriaan Van den Hoof, die de deelnemers ook aan de tand zal voelen over hun deelname aan het programma én – uiteraard – hun knappe, straffe en bizarre constructies.

'Te Land, ter Zee en in de Lucht', woensdag 7 juli om 21.10