Taxus snoeien tegen kanker - Frank De Wijngaert

Frank is hoofd van de groendienst van de gemeente Lille. Maar dat is niet de reden waarom Koen hem opzocht. Frank is een fervent deelnemer aan de actie 'Vergroot de hoop'. Bij deze actie tracht men zo veel mogelijk mensen te mobiliseren om taxussnoeisel in te zamelen. Frank neemt al enkele jaren zowel met de gemeente als privé deel.

De taxus zet men in in de strijd tegen kanker. In taxus zit er een stof, baccatine, waarvan een medicijn kan gemaakt worden om kanker te bestrijden. De stof zit in heel wat medicijnen verwerkt: zo is er maar liefst 30% kans dat je chemotherapie krijgt obv de stof baccatine.

Koen ging daarom samen met  Frank taxus snoeien. Heel veel valt er zo vroeg op het jaar nog niet te snoeien, maar dat is normaal. De meeste stof zit immers in eenjarig snoeisel. Frank legt houten platen rondom de taxushaag om het snoeisel op te vangen. Dit is handig om achteraf je materiaal te bijeen te rapen. Maar het dient eveneens om het snoeisel zuiver te houden van takken, aarde... Dit vergemakkelijkt de verwerking achteraf. Het is een meevaller dat we kunnen snoeien op een zonnige dag, want enkel droog snoeisel kunnen ze gebruiken.

Achteraf brengen Frank en Koen al de gesnoeide taxus naar het containerpark. Daar kan je al je snoeisel gratis binnenbrengen. Een gespecialiseerde firma zal dan je taxus binnen de 2 dagen ophalen, want hoe verser het is, hoe beter.

De actie loopt van 15 juni tem 31 juli, dus snoeien maar!

Meer info?
www.vergrootdehoop.be