De 'So You Think You Can Dance' karavaan houdt halt in Gent

In de derde aflevering van ‘So You Think You Can Dance’ – op zondag 4 september 2011 – verhuizen we na twee auditieafleveringen in het Amsterdamse theater Carré naar de oevers van de Leie. In de statige Gentse Vooruit zet de notoire jury zijn zoektocht verder naar straffe dansers om door te sturen naar het bootcamp. Jurylid Marco heeft er alvast zin in: “Ik verwacht dat we in Gent nog betere dansers gaan tegenkomen.”

De 18-jarige Jens uit Haacht en de Leuvense Shauni (17) dopen vandaag de dansvloer van de Vooruit. Dit jonge hiphopduo heeft geen dansopleiding genoten, maar leerde elkaar alle kneepjes van het vak. Drie jaar samen dansen werpt zijn vruchten af: dit tweetal is perfect op elkaar afgestemd!

Ieder jaar zijn er heel wat dansers die voor een tweede of derde keer deelnemen aan de audities. Eén van de meest opvallende deelnemers uit die groep is de Rotterdamse Jeffrey (26). Vorig jaar zag hij zichzelf tijdens de audities als grote winnaar. Hij mocht zelfs op bootcamp in Moskou, maar raakte net niet tot de liveshows. Dit jaar probeert hij het opnieuw, deze keer met ietwat meer bescheidenheid…

Bij de auditanten zitten elk jaar ook heel wat dansers die jonger zijn dan 18 jaar. Zij komen door hun leeftijd niet in aanmerking voor de liveshows, maar willen toch hun beste moves tonen aan de jury. Ondanks hun steengoede auditie moet de jury de twee hiphoppertjes Pilar (12) en Pommelien (13) door hun jonge leeftijd dan ook – met pijn in het hard - naar huis sturen. Jan Kooijman gooit nog met een enorm compliment: “Daar kunnen een heleboel veel oudere dansers een enorme punt aan zuigen. Dit was echt een fantástisch optreden!”

Ook de 17-jarige Morgane is te jong voor de liveshows, maar zou wel mee mogen op bootcamp. Maar dan moet ze de jury tijdens haar auditie met een jazzchoreografie eerst nog overtuigen van haar danstalent. 

Uit het verre Amsterdam is intussen ook de 24-jarige Lotte toegekomen om auditie te doen in de Gentse Vooruit. Vier jaar lang heeft ze niet kunnen dansen door een blessure aan haar enkel. Maar nu is Lotte genoeg hersteld om deel te nemen aan de audities van ‘So You Think You Can Dance’. 

De Limburgse Anneke (19) uit Borgloon brengt – net als Lotte – een moderne dans. Met haar 16 jaar danservaring heeft ze een streepje voor. Ondanks haar ervaring, heeft Anneke toch één probleem: zenuwen! Kan ze haar zenuwachtigheid de baas blijven en de jury overtuigen van haar danstalent? 

Na de auditie van Anneke dommelt de jury bij heel wat saaie audities wat in slaap. Maar de tweeling uit Lokeren, Yacine en Zakaria (25), schudt de juryleden wakker met een strakke hiphopchoreografie. In de opwarmzaal van de Vooruit stal de tweeling al de show, maar wanneer Yacine en Zakaria het podium betreden, tonen ze pas écht wat ze in huis hebben. 

Een van de oudste kandidaten van vandaag is ongetwijfeld Johan (36) uit Tongeren. Hij heeft een wel heel bijzonder bijberoep: als animator van ‘So You Think You Can Dance’-feestjes imiteert hij Dan als jurylid. Vandaag staat hij aan de andere kant van de jurydesk en brengt hij een hiphopchoreografie.

Drie vrienden uit het Gentse introduceren vandaag een gloednieuwe dansstijl: krumping. Deze dansstijl komt overgewaaid uit Amerika en is een energieke en acrobatische vorm van hiphop waarin gebruik gemaakt wordt van mime en Afrikaanse danselementen. Roger (17), Christiano (21) en Maxon (22) gebruiken deze dansstijl om hun gevoelens te uiten. Maar kunnen ze ook op het gevoel van de juryleden spelen?