'Stille Weldoeners', 3 maanden later

17/02/2010 - 16:18

Drie maanden geleden introduceerden we met ‘Stille Weldoeners’ een nieuw programma waarin vier gefortuneerde Vlamingen hun geld, luxe en familie achterlieten om gedurende een week een geheim leven te leiden in een arme achterstandsbuurt in Vlaanderen. Ze gingen aan de slag als vrijwilliger om ‘undercover’ te ontdekken wie hun hulp het best kon gebruiken. Op het einde van hun missie onthulden zij hun ware identiteit en gaven een deel van hun rijkdom weg.

In ‘Stille Weldoeners: 3 Maanden Later’ wordt een stand van zaken gemaakt. Heeft hun ervaring hun kijk op het leven veranderd? En hoe stellen de vrijwilligers en de mensen die grote indruk maakten op de gefortuneerden het vandaag?

Wie trok waarheen?

Selfmade zakenman Marc Vriends keert terug naar Gent, naar de wijk Brugse Poort. De vrijwilligers die hij destijds ontmoette zijn vrienden geworden en hebben een speciale plaats in zijn hart gekregen. Marc neemt zijn echtgenote en dochters Agnes en Melissa ook mee naar huize Triest in Gent, een opvangtehuis waar thuis- en daklozen terecht kunnen voor een warme maaltijd en een bed voor de nacht. De confrontatie met de rauwe realiteit laat een diepe indruk na op Marc zijn gezin.

Het leven van Mathilde en Aline staat volledig in het teken van de daklozen. Dagelijks bieden moeder en dochter de allerarmsten in Brussel een onderkomen, een maaltijd en sociale opvang. Peter Ballière was volledig gewonnen voor hun initiatief. Nu nog gaat Peter langs bij Aline en Mathilde om hen te helpen. Ook zet Peter zich nog steeds in voor de organisatie Mistral, die de dromen van zwaar zieke kinderen probeert waar te maken.

Lud Verhelst keerde voor haar geheime missie terug naar haar geboortestad Kortrijk. Bij Poverello zette zij zich in voor de minderbedeelden. De harde confrontatie met mensen die in armoede leven, raakte Lud diep. Zo ontfermde zij zich onder meer over Freddy, een invalide alleenstaande vader met 5 kinderen. Lud schiep orde en netheid in de chaos van Freddy’s gezin. Drie maanden later plukken Freddy en zijn gezin nog steeds de vruchten van Luds inzet.

Stefan Kerkhofs maakte in Antwerpen onder meer kennis met Let’s go Urban, een hiphop-dansgroep voor jongeren uit kansarme buurten. Bezielster Siham zet zich vrijwillig en onvoorwaardelijk in om de jongeren een toekomst te bieden. Stefan sloot Siham in zijn hart en zorgt er voor dat de hiphop-dansgroep geregeld kan optreden op evenementen die hij organiseert.

Ontdek meer over Stille Weldoeners

Nieuwe fragmenten

Stille Weldoeners programma informatie

In Stille Weldoeners maakt de kijker kennis met vier Vlaamse ondernemers uit verschillende sectoren, die één voor één gepassioneerd met hun werk bezig zijn maar voor wie het leven toch meer is dan zaken doen alleen. Allemaal hebben ze een groot hart voor mensen die het moeilijk hebben of die weinig kansen krijgen in het leven. Daarom laten ze hun familie en werk gedurende een week achter om zich in een voor hen onbekende regio van Vlaanderen in te zetten als vrijwilliger.

Het vrijwilligerswerk is zonder meer confronterend en allemaal raken ze emotioneel betrokken. Het is dan ook een moeilijke keuze wanneer ze aan het einde van de week moeten bepalen welke projecten ze meteen gaan ondersteunen en of die steun van financiële, praktische of logistieke aard moet zijn.

Via het vrijwilligerswerk ervaren de ondernemers ook op een heel directe manier voor welke projecten ze zich in de toekomst willen inzetten. Want daar is het hen uiteindelijk om te doen: een engagement op langere termijn.