Joël gaat undercover naar de kust

10/01/2011 - 14:07

Zakenman Joël Gemeiner, de broer van de overleden 'De Cliént'-kapper Glenn, heeft een bruisende Parijse brasserie in de meest trendy buurt van Antwerpen en onlangs opende hij ook een tweede restaurant, dat steeds meer succes kent. Na de dood van zijn broer Glenn nam Joël ook een deel van het familiebedrijf voor zijn rekening.

Voor 'Stille Weldoeners' laat de zakenman zijn geld, luxe en familie achter om een geheim leven te leiden in een achterstandsbuurt in Vlaanderen. Hij trekt naar Oostende, een badstad vol luxe-appartementen en dure winkelstraten, maar zelf gaat Joël richting Stationsbuurt: een wijk met veel armoede, werkloosheid en criminaliteit. Eerst trekt hij naar het sociale restaurant van de buurt, om er te werken als vrijwilliger. Ook gaat hij op stap met een voormalige sportarts die daklozen onderdak biedt in een leegstaand pand. Daarna steekt hij de handen uit de mouwen bij de tijdelijke winteropvang die de stad organiseert en tenslotte biedt Joël zich aan in een zorghuis voor gezinnen met ernstig zieke en zwaar zorgbehoevende kinderen.

Na een week in de arme wijk geleefd te hebben, beseft Joël dat zijn missie moeilijker is dan verwacht en dat de problemen van anderen hem veel meer raken dan hij ooit had durven denken. Hij staat dan ook voor een zware keuze, wanneer hij moet beslissen wie hij financieel zal helpen.

Ontdek meer over Stille Weldoeners

Nieuwe fragmenten

Stille Weldoeners programma informatie

In Stille Weldoeners maakt de kijker kennis met vier Vlaamse ondernemers uit verschillende sectoren, die één voor één gepassioneerd met hun werk bezig zijn maar voor wie het leven toch meer is dan zaken doen alleen. Allemaal hebben ze een groot hart voor mensen die het moeilijk hebben of die weinig kansen krijgen in het leven. Daarom laten ze hun familie en werk gedurende een week achter om zich in een voor hen onbekende regio van Vlaanderen in te zetten als vrijwilliger.

Het vrijwilligerswerk is zonder meer confronterend en allemaal raken ze emotioneel betrokken. Het is dan ook een moeilijke keuze wanneer ze aan het einde van de week moeten bepalen welke projecten ze meteen gaan ondersteunen en of die steun van financiële, praktische of logistieke aard moet zijn.

Via het vrijwilligerswerk ervaren de ondernemers ook op een heel directe manier voor welke projecten ze zich in de toekomst willen inzetten. Want daar is het hen uiteindelijk om te doen: een engagement op langere termijn.