Stap-voor-stap kookboeken

01/03/2010 - 17:07

Patrick Van Gompel heeft  het altijd gehad voor kranten, radio- en tv-programma's die eens iets uitleggen. Dus houdt hij ook van kookboeken die precies vertellen wat je moet doen. Iets uitleggen aan een onwetende op de juiste toon, het is verdienstelijk werk.

* Hoe maak je mayonaise, een klassieke vinaigrette, een échte groene salade? Of basissrecepten als een bechamelsaus en een kaassoufflé? Sterker nog: hoe begin je aan een groenepepersaus? En hoe bak je in godsnaam frieten?

In de reeks Kookschool is er het boek De Klassiekers met 80 recepten stap voor stap. (Uitgeverij Inmerc, 22,50) .
Dat betekent: foto's van de ingrediënten, een korte uitleg met wat tips voor eventuele afwijkingen. Netjes, helder, zo moet het.
In het boek moet een Biefstuk gebakken worden met olijfolie. Gezond, dat wel, maar niet minder calorieën dan met boter. Elke echte biefstukliefhebber wil natuurlijk een biefstuk gebakken in boter. Dàt is een klassieker. Maar ook Stoofvlees met bier staat er in, Mosselen met dragon, Tonijnbiefstuk, Gazpacho nieuwe stijl.
 
* De sappige televisiekok Albert Verdeyen is in Start to Cook (Lannoo, vtm books) iets bescheidener. Met veel foto's en stap-voor-stap-uitleg leert Verdeyen de grootste sukkels een beetje koken: Steak champignon, Tomatensoep met balletjes, Aardappelgratin, Groentewok, Tiramisu, Asperges op Vlaamse wijze, Pannenkoeken, Rijstpap. Een boek om beginners blij te maken.
 
* Libelle Basiskookboek van A tot Z (Lannoo, 19,95) is een zeer handzaam boek voor leken. In de hoofdstuken Kooktechnieken & keukentaal, Wikken & wegen, Ovens & temperaturen wordt niemand belachelijk gemaakt. De recepten geven een goed overzicht van wat een gezin in de lage landen eigenlijk allemaal kan klaarmaken. En dat is veel meer dan iedereen denkt.
 
* "Al meer dan 150.000 exemplaren van verkocht," staat er achteraan op het boek. Kook ook (Inmerc, 24,95) wordt omschreven als het meest complete kookboek van Nederland. Het is een lijvig boek met basistechnieken, productinformatie en meer dan 1.400 recepten.
Het is dan ook een prachtig boek met foto's van gereedschappen, ingrediënten, afgewerkte gerechten maar ook vruchten, vissen en brokken vlees op een hagelwitte achtergrond. Mooi, mooi. En de uitleg daarbij is nuttig, bondig en zo goed als volledig. De teksten leggen uit wat je hoe waarom en wanneer met wat moet doen. Alleen met wie mag je kiezen.
 
* Basic cooking 2 (The House of Books, 22,50). De titel is duidelijk, pretenties zijn er geen. Het is simpel: alles duidelijk uitleggen. En dat begint met vers koken en vers aankopen, wat moet er in je koelkast zitten, hoe zit dat met wassen, schillen, snijden. En dan volgen er alles bij elkaar wel 100 recepten ingedeeld per onderwerp: snacks en salades; soepen en eenpansgerechten; pasta, rijst, aardappelen; groenten; vlees; vis en zeevruchten; zoetigheid.
Goed boek maar voor een leek toch iets moeilijker dan verwacht, denk ik.
 
1 maart 2010

Ontdek meer over Archief