Paling roken

08/11/2010 - 09:52

Peter heeft Piets hulp nodig. Hij krijgt zijn paling niet gaar, ondanks zijn ingenieuze rookmachine.


Het recept voor paling roken:
- Rivierpaling met vel en kop
- Grof zout
- Jeneverbessen
- Korianderbolletjes
- Tijm
- Rozemarijn
- peper


Bereiding:
- Maak een droge pekel: grof zout, jeneverbessen, korianderbolletjes, tijm, rozemarijn, peper allemaal samen in een cutter fijnmalen.
- Bedek de paling met deze droge pekel en laat 5 à 6 uur  rusten .
- Spoel de paling af, spies hem op een haak en hang hem in de rookton.
- De paling moet eerst drogen: 25 à 30 minuten op 60 à 70 graden.
- Daarna rook je de paling op 40 à 50 graden: bepaal zelf wanneer de paling gaar is (duw met je duim en wijsvinger op de paling, als het vlees van de graat valt is het gaar)

Puntjes:
1.    Kies voor een droge pekel
2.    Droog de vis eerst op 70 graden
3.    Rook op een lage temperatuur

 

Ontdek meer over SOS Piet