Zijn de dansers klaar voor de uitputtingsslag tijdens bootcamp?

23/09/2011 - 14:00

Het eerste bootcamp gaat door in de vermaarde Fontys Danshogeschool in Tilburg. De bootcampers worden er intensief getraind door de bekende 'So You Think You Can Dance'-choreografen. De zenuwen van de kandidaten staan hooggespannen. Niet voor niets, er zijn immers slechts 24 plaatsen beschikbaar op het vliegtuig richting Cuba, de locatie van het tweede en laatste bootcamp.

De honderd bootcampers zullen niet overnachten in een zaal van de school of een luxueus hotel in de buurt, maar in een bijna spartaans tentenkamp in de tuin van de school. Voor sommige kandidaten is dit een zware beproeving. Voor Lotte, die al drie jaar met de gevolgen van een voetblessure kampt, is de huisvesting een mogelijk extra pijnpunt. Anderen bekijken het dan weer wat positiever. “Jullie nemen het bootcamp écht letterlijk”, ondervinden de tweelingbroers Zakaria en Yacine al snel.    

Maar de spartaanse slaapplek is maar een fractie van de hoge moeilijkheidsgraad van dit eerste bootcamp. Om de dansers meteen duidelijk te maken waar ze aan begonnen zijn, staan er op de eerste dag maar liefst vijf dansworkshops op het programma. Tijdens deze workshops leren de kandidaten het klappen van de zweep van de choreografen.

Die zijn benieuwd wat voor vlees ze in de kuip hebben. Moderne choreografe Isabelle weet alvast waar ze naar op zoek is in de kandidaten: “Ik wil geen oppervlakkige dansers zien. Hier wordt er niet gefaket!” Hiphop choreograaf Ish eist van iedereen een torenhoge inzet. En ballroom en latin choreografen Roemjana en Peter leggen, met een verrassende benadering, de klemtoon op partnering. Jazz choreograaf Laurent legt de lat dit jaar duidelijk nog wat hoger. Tot slot is er hoofdchoreograaf Roy, hij onderwerpt zijn dansers aan een wel heel speciale workshop. 

Na een korte en natte nacht begint de tweede bootcampdag voor de dansers. Voor een ochtendhumeur is er helemaal geen tijd, want de jury valt meteen met de deur in huis: de helft van de groep bootcampers mag al de koffers pakken. De geschrokken resterende dansers moeten wél opnieuw aan het werk. Hun tweede bootcampdag staat immers helemaal in het teken van partnering. 

Voor heel wat dansers die nog nooit met een partner gedanst hebben, zijn de workshops een ware emotionele én fysieke uitputtingsslag. Maar de juryleden zijn net op zoek naar dansers die zich volledig kunnen inleven en inzetten tijdens een choreografie. “Mentale weerbaarheid is voor dansers extreem belangrijk. Je moet heel wat druk en stress aankunnen”, vertelt Jan Kooijman. Wanneer de tweede bootcampdag er bijna opzit, verrassen de juryleden de dansers met het nieuws dat het tweede bootcamp zal doorgaan in het hete en zwoele Cuba. 

Maar eerst vechten de dansers om hun plaats in het tweede bootcamp in een ‘dance for your life’. Alle dansers moeten zelf een solochoreografie bedenken van dertig seconden en de jury verbluffen met hun vaardigheden. Al hoeven enkele dansers zelfs niet meer te dansen voor hun leven en slepen ze meteen een ticket in de wacht voor het tweede bootcamp. Op zondag 25 september komt de kijker te weten welke 24 dansers tijdens het eerste bootcamp hun beste (dans)beentje hebben voorgezet en hun vliegtuigticket naar het land van de sigaren hebben versierd. 

Ontdek meer over So You Think You Can Dance

Nieuwe fragmenten

SYTYCD Livecenter

Op zondag krijg je tijdens de uitzending via onze website een inkijk in alles wat er leeft rond 'So You Think You Can Dance'. 
Welke danser trekt gekke bekken? Welk gek filmpje zet Ish deze week op zijn instagram? Wie tweet er allemaal mee tijdens de uitzending?

Volg alles op de voet dankzij het handige SYTYCD-livecenter op vtm.be of via de VTM-app!

Kandidaten

Extra