Sneeuwklokjes

Sneeuwklokjes zijn prachtige lenteboden. Als zij verschijnen kan je beginnen uitkijken naar een nieuw tuinseizoen! Het is een bolgewas, je moet de kleine bollen daarom in augustus kopen en in de grond stoppen. Maar dat is niet enige manier om aan sneeuwklokjes te geraken!
Stel dat je bij je vrienden in de tuin mooie sneeuwklokjes ziet en dat die er je wat van willen meegeven? Wel, dan kan het ook eind in februari of begin maart, als de bloemen hun beste tijd gehad hebben. Waarom zo vroeg? Wel, omdat je in mei meestal al niet meer kan zien waar de polletjes gestaan hebben!

Aan het eind van de bloei of net na de bloei kan je de pol uitgraven. Dan verwijder je de meeste grond van de wortels en trek je voorzichtig de pol uit elkaar. Scheuren 'in the green' heet dat!
Het mooiste resultaat in de tuin krijg je als je niet te fijn verdeelt: Jean maakt meestal toefjes van drie tot vijf bolletjes en herplant die. Als je dit om de drie tot vijf jaar doet, heb je een maximale vermeerdering, en na een jaar of zes staat heel je tuin er vol van.
Doe je het niet, dan zal je gauw merken dat de bloei met de jaren gaat verminderen.

Het is echt een kleine moeite om ze te herplanten.
Je kan ze tussen de vaste planten laten groeien, zodat de border sneller tot leven komt, en tegen de tijd dat de vaste planten groot worden, is het loof van de sneeuwklokjes afgestorven.

Sneeuwklokjes kan je bijzonder goed doen groeien en bloeien met een goede humus, waarin je wat beendermeel vermengt. Beendermeel bevat veel fosfaten, het bevordert vooral de ontwikkeling van nieuwe haarwortels en voor veel nieuwe bloemknoppen. Dit is wel belangrijk: herplant ze even diep als ze stonden.
En wat je ook herplant: nooit vergeten te gieten!

Galanthus nivalis (sneeuwklokje)

Info:

Den Horst
Leo en Agnes Gielen
Lijsterlaan 3
2470 Retie
tel 014/ 37 95 27
www.tuindenhorstretie.be
http://blog.seniorennet.be/tuindenhorst/

meer sneeuwklokjes-info vind je ook op www.galanthus.be

Jean Vanhoof
www.zwemvijver.be