Queen verbreekt record troonzitten


(BRON FOTO: BELGA) 

 23.226 dagen, 16 uur en 30 minuten. Vanavond wordt Queen Elizabeth de langst regerende vorstin ooit.

Rond half zeven - zo berekende Buckingham Palace - evenaart de Britse koningin Elizabeth het aantal dagen en uren dat haar voorgangster Queen Victoria regeerde. Beide vorstinnen waren erg jong toen ze op de troon kwamen. Elizabeth was 25, Victoria was net 18 geworden. Het moment waarop ze koningin werden was voor henzelf een overweldigende omwenteling.

 Opstaan Victoria, je bent koningin.

London, 20 juni 1837. Zes uur ’s ochtends. Victoire von Sachsen-Coburg maakt haar dochter wakker. “Opstaan, Victoria. De aartsbisschop en de grootmaarschalk zijn hier voor jou.” 

De jonge prinses Victoria is nog maar sinds enkele weken 18. Ze beseft wat het bezoek betekent. Ze noteert de gebeurtenis nauwkeurig in haar dagboek.

“Mama maakte me wakker om 6 uur. Ze zei me dat de aartsbisschop en lord Conyngham er waren en mij wensten te spreken. Ik ging uit bed en ging naar de zitkamer, gekleed in een kamerjas, en alleen. [Tot dan toe mocht Victoria nooit iemand alleen spreken, haar over-controlerende moeder of adviseur eisten om er altijd bij zijn, nvda.] 

Lord Conyngham (de grootmaarschalk) lichtte mij in dan mijn arme oom, de koning, er niet meer was en dat hij om 12 over 2 deze morgen overleden was, en dat bijgevolg ik koningin ben.

Lord Conyngham knielde neer en kuste mijn hand, terwijl hij de officiële mededeling deed van het overlijden van de arme koning. De aartsbisschop vertelde mij dat de koningin [zijn weduwe] hem had gevraagd om mij te vertellen hoe de laatste ogenblikken van mijn arme goede oom verlopen waren. […] 

Aangezien de Voorzienigheid het zich behaagde om mij in deze positie te plaatsen, zal ik mijn uiterste best doen om mijn plicht te doen jegens mijn land; ik ben erg jong en ben in heel wat zaken onervaren, maar niet in alle, maar ik weet zeker dat er weinigen met méér goede wil en een echt verlangen om goed en juist te handelen zijn, dan ik.”

Victoria was 18 jaar. Ze moest meteen politieke beslissingen nemen. Ze besloot om de regering niet te ontslaan maar dezelfde ministers aan te houden. De rest van de dag werd ingenomen door formele besprekingen, het inzweren van sleutelmedewerkers zoals de kamerheer, de grootmaarschalk, enz. 

En… ze zette haar moeder op haar plaats. Die was tot dan toe een allesoverheersende controlefreak die Victoria’s hele leven verstikte. Zo mocht Victoria niemand zien zonder dat haar moeder of haar plaatsvervangende adviseur erbij was. Ze kreeg één uur per dag het recht om alleen te zijn. Het was nog maar vier weken dat haar moeder niet meer bij haar op de kamer sliep. 

Diezelfde dag nog gooide Victoria haar moeder’s gehate adviseur het huis uit. Haar moeders protest smoorde ze met de woorden “Ik ben voortaan uw koningin.” Voortaan moest zij toestemming vragen om haar dochter te spreken.

Victoria was 18 jaar. Ze zou koningin blijven tot haar 81ste. Zowat 63 jaar en zeven maanden. Ze overleed in 1901.

 

Meisje klimt in boom als prinses, komt naar beneden als koningin.

Met  die woorden beschreef de Britse jager Jim Corbett het moment waarop Queen Elizabeth koningin werd. Corbett was één van weinigen de erbij waren toen Elizabeth te horen kreeg dat ze koningin was. Elizabeth was op officiële reis naar Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland. In Kenia nam ze een korte break met haar man, Prince Philip. De nacht van 5 op 6 februari sliepen ze in een boomhut van een safari-lodge.

Duizenden kilometers verderop, in Sandringham, overleed diezelfde nacht Elizabeth’s vader, koning George VI. Een hele machinerie werd in gang gezet. De privésecretaris van Sandringham belde met zijn collega in Buckingham Palace. Drie woorden maar: “Hyde Park Corner”. Dat was de geheime code waarmee de secretaris wist dat de koning gestorven was. Eerst wekte hij Queen Mary, daarna trok hij naar premier Churchill. Pas daarna mocht het nieuws officieel bekend gemaakt worden.

Maar de troonsopvolgster, Elizabeth, zat ergens onbereikbaar in een boomhut op 32 kilometer van het dichtstbijzijnde hotel in de Afrikaanse savanne.

Het was al ochtend voor het nieuws per telegram één van de medewerkers van de koninklijke delegatie in Kenya bereikte. Die verwittigde Martin Charteris, de privésecretaris van prinses Elizabeth. Liever dan het zelf te vertellen aan de jonge koningin, gaf hij het door aan de ordonnans van haar man Prince Philip. Pas toen Elizabeth en hij eindelijk terug waren in Sagana Lodge, vertelde Philip zelf het nieuws aan zijn vrouw, tijdens een korte wandeling. Ze was 25.

In het hotel waar ze logeerde werde de fotolijst van koning George VI van de muur gehaald en vervangen door een foto van Elizabeth. Eén van de eerste dingen die ze deed was het sturen van verontschuldigingen aan de Australische en Nieuw-Zeelandse overheden voor het afgelasten van haar geplande werkreis. Omdat het paleis wist dat de gezondheidstoestand van de koning erg slecht was, waren er voorzorgen genomen. In het geheim had de privésecretaris een verzegelde enveloppe mee, waarin een ontwerp zat van de verklaring van troonbestijging die Elizabeth moest geven. Aan boord van het vliegtuig dat haar terug naar Engeland moest brengen, was zwarte rouwkleding meegebracht. Drie dagen later was ze in St. James Palace.

 

23.226 dagen, 16 uur en 30 minuten.

Vandaag woensdag 9 september 2015 om 18:30 onze tijd overschrijdt Elizabeth het regeerrecord van haar illustere voorgangster Victoria.

Buckingham Palace berekende het juiste moment waarop de Queen langer regeert dan Victoria. Het paleis hield rekening met het juiste tijdstip van overlijden van vorige koningen en koninginnen en met schrikkeljaren en uur veranderingen.

Op de beroemde British Telecom toren in London zal dan de boodschap “Long May She Reign” prijken. De London Bridge gaat omhoog, het museumschip HMS Belfast lost vier saluutschoten en op de Thames vaart een botenparade.

In de House of Commons worden de activiteiten van het parlement een half uur onderbroken, premier Cameron houdt een huldebetoon.

En de Queen zelf? 

Die is “met officiële verplichtingen in Schotland”. Ze vindt het niet gepast om zichzelf te vieren, zo klinkt het.

 

Meer video's van Royalty