Nederlandse royals in Brussel

04/02/2010 - 14:20

Royalty neemt u mee naar de belangrijkste receptie van het jaar, die voor de overheden van het land. Met een uitnodiging in de hand, trekken we naar het paleis. Wie moet waar parkeren en wie zit op welke stoel tijdens de toespraak van de koning?
Er is de ontvangst door de kabinetschef, de aanwezigheid van lakeien en de hoogste gezagsdragers van het land die een glas drinken met de koning.
Voor het eerst was er ook een nieuwkomer in de protocollaire volgorde; de president van Europa; Herman Van Rompuy.

-Wat is er aan kunst te zien op het koninklijk paleis?
De koninklijke kunstverzameling is één van de meest gevarieerde kunstcollecties van het land. Ze bevat kunst en antiek van de oudheid tot nu. Schilderijen, porselein, tapijten, meubilair, zilverwerk, noem maar op. Meer dan tienduizend stuks. Een stuk van de verzameling is elke zomer te zien als het paleis in Brussel open is voor het publiek. Maar, anders dan gewone musea, wordt de collectie niet tentoon gesteld. Het paleis is een werkruimte, en de kunstverzameling dient om de koninklijke residenties te "verfraaien".
Wat zit er in de kunstcollectie, wie is de eigenaar, en wie zorgt voor het onderhoud?

-Heel wat Nederlandse prinsen of prinsessen wonen of werken in Brussel.
Prins Constantijn gaat nu ook in Brussel aan de slag voor EU-commissaris Neelie Kroes. Constantijn woont al lang in Brussel, met zijn vrouw prinses Laurentien en hun drie kinderen.
Wat trekt de Nederlandse royals zo sterk aan in Brussel?

 

Ontdek meer over Royalty

Over Royalty

Royalty is een wekelijks actualiteitenmagazine rond het Belgische vorstenhuis, buitenlandse koninklijke families en de ongekroonde hoofden van de jetset. Het programma wordt elke zondag uitgezonden om 18.20.

De meeste aandacht gaat naar het optreden van onze eigen vorsten, prinsen en prinsessen. Waar zijn ze mee bezig? Wat bekommert hen? Hoe vullen zij hun opdracht in? En hoe zit dat met de interne familiezaken?

Ook het reilen en zeilen van de buitenlandse vorstenhuizen intrigeert Royalty, maar evenzeer dat van andere machtshebbers en hun familie zoals de bewoners van het Witte Huis in Washington of het Elysée in Parijs. Bovendien wordt vaak meegekeken over de schouder en in de leefwereld van de echte jetset, zeker als het luxe en glamour uitstraalt.

De redactie zoekt wekelijks naar kritische antwoorden op die vragen waar eigenlijk iedereen mee 'zit' wanneer het over de machtigen en rijken der aarde gaat.

De journalisten van 'Royalty' zijn: Birgit Herteleer (presenteert het programma), Reinout Goddyn, Pascal Vranckx, Delphine Bleyaert, Lies Vandenberghe en Pieter Kunnen. De eindredactie is in handen van Lieven Rossignol. De producer is Joëlle Vanden Houden. Royalty is telefonisch te bereiken op 02/255.38.59 en via mail op Royalty@vtm.be

Alle afleveringen van Royalty kan je hier volledig gratis herbekijken.