Nederlandse royals in Brussel

Royalty neemt u mee naar de belangrijkste receptie van het jaar, die voor de overheden van het land. Met een uitnodiging in de hand, trekken we naar het paleis. Wie moet waar parkeren en wie zit op welke stoel tijdens de toespraak van de koning?
Er is de ontvangst door de kabinetschef, de aanwezigheid van lakeien en de hoogste gezagsdragers van het land die een glas drinken met de koning.
Voor het eerst was er ook een nieuwkomer in de protocollaire volgorde; de president van Europa; Herman Van Rompuy.

-Wat is er aan kunst te zien op het koninklijk paleis?
De koninklijke kunstverzameling is één van de meest gevarieerde kunstcollecties van het land. Ze bevat kunst en antiek van de oudheid tot nu. Schilderijen, porselein, tapijten, meubilair, zilverwerk, noem maar op. Meer dan tienduizend stuks. Een stuk van de verzameling is elke zomer te zien als het paleis in Brussel open is voor het publiek. Maar, anders dan gewone musea, wordt de collectie niet tentoon gesteld. Het paleis is een werkruimte, en de kunstverzameling dient om de koninklijke residenties te "verfraaien".
Wat zit er in de kunstcollectie, wie is de eigenaar, en wie zorgt voor het onderhoud?

-Heel wat Nederlandse prinsen of prinsessen wonen of werken in Brussel.
Prins Constantijn gaat nu ook in Brussel aan de slag voor EU-commissaris Neelie Kroes. Constantijn woont al lang in Brussel, met zijn vrouw prinses Laurentien en hun drie kinderen.
Wat trekt de Nederlandse royals zo sterk aan in Brussel?