Maak kennis met nieuwe Thaise koning

04/12/2016 - 19:05

In Thailand hebben ze een nieuwe koning: de excentrieke kroonprins Maha Vajiralongkorn. Hij volgt zijn vader Bhumibol op, die op 13 oktober overleed.

Vajiralongkorn had al meteen na de dood van zijn vader aan de macht moeten komen. Maar voor de nieuwe koning op de troon mocht, moest hij eerst beloven om zich te gedragen. Hij is namelijk geen onbesproken figuur. Met zijn intussen vierde vrouw verschijnt de 64-jarige prins deze zomer, lichtjes underdressed en mét indrukwekkende neptattoos op de luchthaven van München.

Kritiek van het Thaise volk moet de nieuwe koning niet echt vrezen want op majesteitsschennis staan celstraffen tot dertig jaar. Maar vooral: de militaire dictatuur houdt hem de hand boven het hoofd. De Thai hebben de portretten van Bhumibol in het straatbeeld al vervangen door die van zijn zoon. De échte kroning is pas voorzien na de crematie van zijn vader, volgend najaar.

Ontdek meer over Royalty

Nieuwe fragmenten

Over Royalty

Royalty is een wekelijks actualiteitenmagazine rond het Belgische vorstenhuis, buitenlandse koninklijke families en de ongekroonde hoofden van de jetset. Het programma wordt elke zondag uitgezonden om 18.20.

De meeste aandacht gaat naar het optreden van onze eigen vorsten, prinsen en prinsessen. Waar zijn ze mee bezig? Wat bekommert hen? Hoe vullen zij hun opdracht in? En hoe zit dat met de interne familiezaken?

Ook het reilen en zeilen van de buitenlandse vorstenhuizen intrigeert Royalty, maar evenzeer dat van andere machtshebbers en hun familie zoals de bewoners van het Witte Huis in Washington of het Elysée in Parijs. Bovendien wordt vaak meegekeken over de schouder en in de leefwereld van de echte jetset, zeker als het luxe en glamour uitstraalt.

De redactie zoekt wekelijks naar kritische antwoorden op die vragen waar eigenlijk iedereen mee 'zit' wanneer het over de machtigen en rijken der aarde gaat.

De journalisten van 'Royalty' zijn: Birgit Herteleer (presenteert het programma), Reinout Goddyn, Pascal Vranckx, Delphine Bleyaert, Lies Vandenberghe en Pieter Kunnen. De eindredactie is in handen van Lieven Rossignol. De producer is Joëlle Vanden Houden. Royalty is telefonisch te bereiken op 02/255.38.59 en via mail op Royalty@vtm.be

Alle afleveringen van Royalty kan je hier volledig gratis herbekijken.

Extra