Hoe verliep de nationale feestdag voor ons koningshuis?

22/07/2011 - 12:07

Hoe verloopt het défilé op onze nationale feestdag? Wie is aanwezig van de koninklijke familie? En welke toon heeft de toespraak van koning Albert nu zijn land al zo lang in een politieke impasse zit?

We zien hem zelden voor de camera; prins Joachim; de jongste zoon van prinses Astrid en prins Lorenz. Joachim voltooit deze maand z’n militaire opleiding
en stapte als leerling-officier mee in de Belgian Parade  in London. Die jaarlijkse “Belgian Parade” in hartje London, de zondag voor de Nationale Feestdag,  is iets speciaals. België is het enige land in de wereld dat in London gewapend, in uniform mag defileren. Een voorrecht gekregen van de Britse koning George V, als waardering voor de Belgische houding tijdens de Grote Oorlog en als eerbetoon aan koning Albert I.

Ontdek meer over Royalty

Over Royalty

Royalty is een wekelijks actualiteitenmagazine rond het Belgische vorstenhuis, buitenlandse koninklijke families en de ongekroonde hoofden van de jetset. Het programma wordt elke zondag uitgezonden om 18.20.

De meeste aandacht gaat naar het optreden van onze eigen vorsten, prinsen en prinsessen. Waar zijn ze mee bezig? Wat bekommert hen? Hoe vullen zij hun opdracht in? En hoe zit dat met de interne familiezaken?

Ook het reilen en zeilen van de buitenlandse vorstenhuizen intrigeert Royalty, maar evenzeer dat van andere machtshebbers en hun familie zoals de bewoners van het Witte Huis in Washington of het Elysée in Parijs. Bovendien wordt vaak meegekeken over de schouder en in de leefwereld van de echte jetset, zeker als het luxe en glamour uitstraalt.

De redactie zoekt wekelijks naar kritische antwoorden op die vragen waar eigenlijk iedereen mee 'zit' wanneer het over de machtigen en rijken der aarde gaat.

De journalisten van 'Royalty' zijn: Birgit Herteleer (presenteert het programma), Reinout Goddyn, Pascal Vranckx, Delphine Bleyaert, Lies Vandenberghe en Pieter Kunnen. De eindredactie is in handen van Lieven Rossignol. De producer is Joëlle Vanden Houden. Royalty is telefonisch te bereiken op 02/255.38.59 en via mail op Royalty@vtm.be

Alle afleveringen van Royalty kan je hier volledig gratis herbekijken.

Andere programma's