Het grote Royalty-rapport van Koning Filip

27/10/2013 - 18:50

De nieuwe koning Filip heeft een vliegende start genomen. Volgens de enquête van Royalty heeft nu bijna 60% van de Vlamingen vertrouwen in hem. Dat is een stijging van bijna 10% in vergelijking met begin juli, voor zijn eedaflegging. Toen was hij nipt niet geslaagd. 

“We zien dat Filip er in geslaagd is om de positieve evolutie tegenover zijn persoon die ontstaan is bij de troonswisselling vast te houden", zegt Hans Verhoeven van onderzoeksbureau iVox. "Eén op drie geeft zelfs aan dat zijn vertrouwen in Filip de laatste maanden is gestegen.”

Opvallend is het verschil tussen mannen en vrouwen. De koning is duidelijk populairder bij vrouwen:

Qua populariteit verkleint hij de kloof met zijn vrouw. Mathilde als koningin krijgt het vertrouwen van 66% van de Vlamingen. 

De beste score haalt het koningspaar als team met 8 op 10 Vlamingen.

“De hogere vertrouwensscore die vrouwen aan Mathilde geven in vergelijking met die van mannen, heeft wellicht te maken met het feit dat vrouwen in het algemeen meer interesse hebben voor het koningshuis en er trotser op zijn dan mannen", zegt royaltywatcher Kathy Pauwels. "Maar ook onbewust heeft het volgens mij te maken met de kleding die ze draagt, de ‘uitstraling’ die ze heeft die meer vrouwen dan mannen aanspreekt.  Ze is niet sexy maar wel stijlvol en glamoureus. Als ze ergens binnenkomt, zie je meteen dat ze de koningin is en dat geeft ook een gevoel van vertrouwen.”

In de eerste maanden van zijn koningschap heeft hij duidelijk heel wat twijfelaars overtuigd, zaak zal nu zijn dat voort te blijven zetten. De kersttoespraak zal dit toegenomen vertrouwen verder moeten bestendigen, maar belangrijker: de vorming van de volgende federale regering volgend jaar zal ongetwijfeld een eerste belangrijk examen zijn voor de nieuwe Koning.”

Koning Filip is wel gebuisd over de hele lijn op…

  • Grappig: 4/10
  • Flair en vlotheid: 4/10

Filip werkt ook duidelijk aan zijn imago en het is goed dat hij op de kar van de sociale media is gesprongen. Met de hakken over de sloot haalt hij 51%. Hij moet nog meer inspanningen doen op Facebook en Twitter, vindt 38% van de Vlamingen.

Algemene conclusie van Het Royalty-rapport van Koning Filip: voor zijn eerste honderd dagen is de nieuwe koning dus... geslaagd.

Ontdek meer over Royalty

Nieuwe fragmenten

Over Royalty

Royalty is een wekelijks actualiteitenmagazine rond het Belgische vorstenhuis, buitenlandse koninklijke families en de ongekroonde hoofden van de jetset. Het programma wordt elke zondag uitgezonden om 18.20.

De meeste aandacht gaat naar het optreden van onze eigen vorsten, prinsen en prinsessen. Waar zijn ze mee bezig? Wat bekommert hen? Hoe vullen zij hun opdracht in? En hoe zit dat met de interne familiezaken?

Ook het reilen en zeilen van de buitenlandse vorstenhuizen intrigeert Royalty, maar evenzeer dat van andere machtshebbers en hun familie zoals de bewoners van het Witte Huis in Washington of het Elysée in Parijs. Bovendien wordt vaak meegekeken over de schouder en in de leefwereld van de echte jetset, zeker als het luxe en glamour uitstraalt.

De redactie zoekt wekelijks naar kritische antwoorden op die vragen waar eigenlijk iedereen mee 'zit' wanneer het over de machtigen en rijken der aarde gaat.

De journalisten van 'Royalty' zijn: Birgit Herteleer (presenteert het programma), Reinout Goddyn, Pascal Vranckx, Delphine Bleyaert, Lies Vandenberghe en Pieter Kunnen. De eindredactie is in handen van Lieven Rossignol. De producer is Joëlle Vanden Houden. Royalty is telefonisch te bereiken op 02/255.38.59 en via mail op Royalty@vtm.be

Alle afleveringen van Royalty kan je hier volledig gratis herbekijken.

Extra