Graaf Herman Van Rompuy

20/11/2016 - 19:05

De voormalige Europese voorzitter Herman van Rompuy en zijn vrouw Geertrui mogen zich voortaan graaf en gravin noemen. Donderdag kreeg Van Rompuy zijn adelbrief met daarin een zelfgekozen wapenschild en wapenspreuk: 'Placide atque constanter' wat zoveel betekent als ‘rustige vastheid'.

Op het schild gele sterren met blauwe achtergrond, een verwijzing natuurlijk naar Europa. De Gele molenwieken en de rode molensteen, verwijzen naar Van Rompuys familie van molenaars. Rechts de stier uit een oud-Griekse mythe over Europa. Links staat de Belgische Leeuw. Deze week kregen ook vijftien andere edellieden hun adelbrief.

Twaalf landgenoten krijgen dan weer géén adellijke titel maar wél een onderscheiding met bijbehorend ereteken zoals Commandeur in de Leopoldsorde of Commandeur in de Kroonorde.

Royalty ging kijken hoe zo’n ereteken wordt gemaakt bij het bedrijf FIBRU in Anderlecht.. Voor een ereteken, in zuiver zilver en volledig handgemaakt, betaal je al gauw meer dan 1000 euro.

Ontdek meer over Royalty

Nieuwe fragmenten

Over Royalty

Royalty is een wekelijks actualiteitenmagazine rond het Belgische vorstenhuis, buitenlandse koninklijke families en de ongekroonde hoofden van de jetset. Het programma wordt elke zondag uitgezonden om 18.20.

De meeste aandacht gaat naar het optreden van onze eigen vorsten, prinsen en prinsessen. Waar zijn ze mee bezig? Wat bekommert hen? Hoe vullen zij hun opdracht in? En hoe zit dat met de interne familiezaken?

Ook het reilen en zeilen van de buitenlandse vorstenhuizen intrigeert Royalty, maar evenzeer dat van andere machtshebbers en hun familie zoals de bewoners van het Witte Huis in Washington of het Elysée in Parijs. Bovendien wordt vaak meegekeken over de schouder en in de leefwereld van de echte jetset, zeker als het luxe en glamour uitstraalt.

De redactie zoekt wekelijks naar kritische antwoorden op die vragen waar eigenlijk iedereen mee 'zit' wanneer het over de machtigen en rijken der aarde gaat.

De journalisten van 'Royalty' zijn: Birgit Herteleer (presenteert het programma), Reinout Goddyn, Pascal Vranckx, Delphine Bleyaert, Lies Vandenberghe en Pieter Kunnen. De eindredactie is in handen van Lieven Rossignol. De producer is Joëlle Vanden Houden. Royalty is telefonisch te bereiken op 02/255.38.59 en via mail op Royalty@vtm.be

Alle afleveringen van Royalty kan je hier volledig gratis herbekijken.

Extra