De vijf pijlers van een staatsbezoek

Een officieel bezoek begint natuurlijk altijd met een officiële welkomstceremonie. Filip en Mathilde komen aangereden op de Dam in Amsterdam in een limousine van Willem Alexander en maxima, een gepantserde Cadillac die enkel gebruikt wordt om buitenlandse gasten te vervoeren. Een beestje van maar liefst 47.000 euro.

De ontmoeting is hartelijk mét open armen en met-door-hoeden-belemmerde kussen. Het is al meteen duidelijk dat onze beide landen goed bevriend zijn, want nog voor ze goed en wel zijn aangekomen zijn, wordt er een verdrag ondertekend waarin onze minister van buitenlandse zaken een stukje België weggeeft aan Nederland. En dit alles onder het goedkeurende oog van onze koning.

Een staatsbezoek focust ook altijd op de economische betrekkingen. En geen staatsbezoek zonder het m'as tu vu-moment bij uitstek: het staatsbanket. Willem-Alexander en Maxima en de andere leden van het Koninklijk Huis ontvangen ons koningspaar in het Amsterdams koninklijk paleis, waar Mathilde en Filip ook logeren.

Om zo veel mogelijk uit het bezoek te halen, zijn er tijdens alle staatsbezoeken ook gescheiden programma's voorzien voor Koning en Koningin. Terwijl de bezoeken van Willem-Alexander en Filip eerder rond het thema van economie draaien, neemt Máxima Mathilde mee naar culturele en sociale projecten.

Meer video's van Royalty