De vijf pijlers van een staatsbezoek

04/12/2016 - 19:00

Een officieel bezoek begint natuurlijk altijd met een officiële welkomstceremonie. Filip en Mathilde komen aangereden op de Dam in Amsterdam in een limousine van Willem Alexander en maxima, een gepantserde Cadillac die enkel gebruikt wordt om buitenlandse gasten te vervoeren. Een beestje van maar liefst 47.000 euro.

De ontmoeting is hartelijk mét open armen en met-door-hoeden-belemmerde kussen. Het is al meteen duidelijk dat onze beide landen goed bevriend zijn, want nog voor ze goed en wel zijn aangekomen zijn, wordt er een verdrag ondertekend waarin onze minister van buitenlandse zaken een stukje België weggeeft aan Nederland. En dit alles onder het goedkeurende oog van onze koning.

Een staatsbezoek focust ook altijd op de economische betrekkingen. En geen staatsbezoek zonder het m'as tu vu-moment bij uitstek: het staatsbanket. Willem-Alexander en Maxima en de andere leden van het Koninklijk Huis ontvangen ons koningspaar in het Amsterdams koninklijk paleis, waar Mathilde en Filip ook logeren.

Om zo veel mogelijk uit het bezoek te halen, zijn er tijdens alle staatsbezoeken ook gescheiden programma's voorzien voor Koning en Koningin. Terwijl de bezoeken van Willem-Alexander en Filip eerder rond het thema van economie draaien, neemt Máxima Mathilde mee naar culturele en sociale projecten.

Ontdek meer over Royalty

Nieuwe fragmenten

Over Royalty

Royalty is een wekelijks actualiteitenmagazine rond het Belgische vorstenhuis, buitenlandse koninklijke families en de ongekroonde hoofden van de jetset. Het programma wordt elke zondag uitgezonden om 18.20.

De meeste aandacht gaat naar het optreden van onze eigen vorsten, prinsen en prinsessen. Waar zijn ze mee bezig? Wat bekommert hen? Hoe vullen zij hun opdracht in? En hoe zit dat met de interne familiezaken?

Ook het reilen en zeilen van de buitenlandse vorstenhuizen intrigeert Royalty, maar evenzeer dat van andere machtshebbers en hun familie zoals de bewoners van het Witte Huis in Washington of het Elysée in Parijs. Bovendien wordt vaak meegekeken over de schouder en in de leefwereld van de echte jetset, zeker als het luxe en glamour uitstraalt.

De redactie zoekt wekelijks naar kritische antwoorden op die vragen waar eigenlijk iedereen mee 'zit' wanneer het over de machtigen en rijken der aarde gaat.

De journalisten van 'Royalty' zijn: Birgit Herteleer (presenteert het programma), Reinout Goddyn, Pascal Vranckx, Delphine Bleyaert, Lies Vandenberghe en Pieter Kunnen. De eindredactie is in handen van Lieven Rossignol. De producer is Joëlle Vanden Houden. Royalty is telefonisch te bereiken op 02/255.38.59 en via mail op Royalty@vtm.be

Alle afleveringen van Royalty kan je hier volledig gratis herbekijken.

Extra