Wie zijn de experten?

Ontdek hier alle informatie over de experten in de uitzendingen van 'Rijker dan je Denkt?'.

Dieter Machielsen: expert muziekinstrumenten

Voor Dieter Machielsen is muziek één van de hoogste kunsten. Na zijn studies als cineast legde hij zich resoluut toe op het restaureren van (oude) vleugelpiano's en ontplooide hij zich tevens als schatter én muzikant. Later kwamen ook andere instrumenten aan bod. Hij is meer dan 10 jaar lang zaakvoerder van muziekhandel Melodi in het Antwerpse. Zijn uitgesproken passie voor muziek en de instrumenten maken van hem een toegewijd expert in muziekinstrumenten.

Mario Coppens – expert Oosterse kunsten

Mario Coppens is als antiquair gespecialiseerd in Oosterse en etnische kunst. Op zijn dertiende heeft hij zijn beste vriend leren kennen, die de zoon was van een groot antiquair. Mario wist onmiddellijk wat hij later wilde worden. Al snel werd hij meer en meer geboeid dor alles wat Aziatisch, Oosters of etnisch was. Mario is ondertussen een gevestigde waarde, voor wie voorwerpen uit verre werelden geen gehemen hebben.

Gert Schrijvers: expert violen

Gert Schrijvers is opgeleid in de Franse vioolbouwtraditie en werkte vele jaren in Parijse ateliers. Sinds 1992 heeft hij zich gevestigd in Hasselt als restaurateur en hersteller van fijne strijkinstrumenten. Hij is niet alleen een vakbekwaam handelaar maar is bovendien ook expert in kwaliteitsinstrumenten. Met meer dan 25 jaar ervaring ademt het atelier traditie en kwaliteit uit.

Rut van Caelenbergh: expert Afrikaanse Kunst

Rut van Caelenbergh is opgegroeid tussen de Afrikaanse kunst. Van kleins af aan was ze gefascineerd door de vele maskers en beelden die haar vader van uit Afrika meebracht. Na enkele bezoeken aan het museum van Tervuren en enkele galerijen van Afrikaanse kunst, was ze overtuigd om zelf ook in die sector te werken. Uiteindelijk heeft ze in 1995 een eigen galerij geopend in de Minimenstraat te Brussel, waar ze belangrijke werken van grote artistieke waarde aanbiedt.

Frederic Rozier: expert vintage en design uit de 20ste eeuw

Frederic Rozier is specialist en expert in vintage en design (20ste eeuw). Hij heeft sinds jaar en dag zijn eigen zaak (Design7) in hartje Gent en doet taxaties in zowel binnen- als buitenland. Daarnaast is hij de man achter enkele grote designbeurzen, zoals DesignMarket. Frederic heeft het vak geleerd van zijn Franse vader. Als tiener geraakte hij gepassioneerd door het werk van ontwerper Joe Colombo. Een passie die zich al snel uitbreidde naar design in het algemeen. Frederic heeft van zijn passie uiteindelijk zijn beroep gemaakt.

Bart Van Acker: expert munten en postzegels

Sinds hij op zijn tiende een pakje postzegels vond in een oude kast was Bart Van Acker gebeten door de postzegelmicrobe en werd hij gaandeweg gespecialiseerd verzamelaar van Belgische zegels. Ondertussen is hij reeds meer dan 20 jaar actief als schatter-expert. Maar Bart weet niet alleen alles over zegels, hij kan ook als geen ander oude munten naar waarde schatten en beoordelen.

Klaas Müller: expert schilderkunst - Oude Meesters 

Klaas Müller is een jonge gepassioneerde antiquair, en komt uit een antiquairsgeslacht van reeds meerdere generaties. Klaas vestigde zich, na zijn studies Kunstwetenschappen, op de Brusselse Zavel in 2000. Hij is vooral gespecialiseerd in schilderijen, tekeningen en beelden van de 16de tot de 18de eeuw, met een voorliefde voor Italiaanse, Hollandse en Vlaamse meesters. 

Elias Leytens: expert boeken en prenten

Elias Leytens is een vaste waarde in het team van veilinghuis Bernaerts. Gedreven door zijn interesse in boeken en prenten, ontpopte hij zich na zijn studies al snel tot een volleerd kenner van prenten en boeken uit de moderniteit (laat 19de tot midden 20ste eeuw), een tijd waarin de prent- en boekkunst een totaal andere wending kreeg. Maar ook oude werken hebben geen geheimen voor deze dynamische en enthousiaste expert.

Jo Vandercappellen: expert toegepaste kunst

Jo Vandercappellen komt uit een familie van verzamelaars en was als kind al gepassioneerd door allerlei objecten, sier- en gebruiksvoorwerpen. Hij is al meer dan 15 jaar actief als expert op de Belgische veilingmarkt. Hij werkte bij Christie’s Amsterdam en was zelfstandig expert en veilingmeester in het Paleis voor Schone Kunsten. Hij werkt ook als expert voor talrijke verzekeringsmaatschappijen. Hij is medestichter van veilinghuis Galerie Athena, waar per jaar zo’n 6.000 loten geveild worden. Jo is een expert op het vlak van toegepaste kunst, met een heel brede kennis, en een specialiteit in juwelen en edelsmeedkunst.

Eliane Van Nin: experte speelgoed

Eliane Van Nin is dé naam op het vlak van speelgoed in de lage landen. Ze komt uit een familie van verzamelaars en is zelf boven alles gepassioneerd door antiek speelgoed, van de 18de eeuw tot en met 1970. Haar passie ontstond toen ze haar eerste speelgoedveiling bij Sotheby’s meemaakte. Jarenlang reisde ze de wereld af op zoek naar antiek blikken speelgoed en porseleinen poppen en werkte uiteindelijk ook lange tijd bij Sotheby’s in Londen. Ze wordt nu geraadpleegd door heel wat veilinghuizen.

Elke Op de Beeck: experte horlogerie

Elke is conservator van het Horlogeriemuseum in Mechelen met een grote collectie klokken en horloges. Dit museum is ontstaan uit de privécollectie van haar vader Jozef Op de Beeck. Elke is tussen de klokken van haar vader opgegroeid. Ondertussen is ze al meer dan 15 jaar professioneel actief in het Horlogeriemuseum, restaureert ze zelf in de klokkenkliniek die in het museum gevestigd is, doet ze expertises en geeft ze les in horlogerie. Naast expert in horloges en klokken reikt hun vakgebied tot zandlopers, barometers, zakhorlogesleutels, zonnewijzers, speeldozen, orgelklokken, muziekdozen,…

Karl Marcelis: expert schilderkunst

Karl Marcelis is een enorm gepassioneerd man en een boeiende verteller. Hij heeft na zijn studies kunstgeschiedenis en filosofie een extra opleiding Hedendaagse Kunst gevolgd in het Guggenheimmuseum in Venetië. Karl werkt al 25 jaar als wetenschappelijk medewerker in het Museum voor Kunst en Geschiedenis. Hij staat mee in voor de inhoudelijke coördinatie van tentoonstellingen en evenementen: hij is de man die het verhaal brengt in de tentoonstellingen. Daarnaast is hij al meer dan 25 jaar zelfstandige gids voor het Museum van Schone Kunsten en is hij een vaste waarde als expert op Klara.

Bruno Speybrouck: algemeen expert en expert oude kunst

Na een opleiding kinesitherapie begon Bruno onmiddellijk aan een nieuwe opleiding: antiekhandelaar. Daarna volgden een pak specialisatiecursussen. Wat gestart was als een hobby en een passie werd stilaan een halftijds en later een voltijds beroep. Eigenlijk is Bruno expert in kunst uit de middeleeuwen en de renaissance. Dat blijft zijn grote passie blijft, maar door zijn drang om steeds onbekende terreinen te verkennen beheerst hij vele disciplines. Na een gevulde loopbaan profileert hij zich nu meer en meer als algemeen expert kunst en antiek en aanvaardt hij opdrachten van de rechtbank, verzekeringsinstellingen, openbare instellingen en privépersonen.

Hilko Nackaerts – expert elektrische gitaren

Hilko Nackaerts heeft ‘rock bloed’ door zijn aderen stromeen en bouwt zelf elektrische gitaren voor onder andere Simlpe Minds, Triggerfinger en K’s Choice. Daarnaast werkt hij als gitaartechnicus voor wereldsterren zoals Nile Rodgers (de gitarist met de lange dreadlocks die wereldberoemd werd bij Chic en Daft Punk, en hits schreef voor Madonna en David Bowie). Hilko heeft de hele wereld rondgetourd met verschillende artiesten, en weet echt alles van vintage elektische gitaren.

Peter Bernaerts – expert toegepaste kunst

De liefde voor kunst en schoonheid is Peter Bernaerts ingegeven. Samen met zijn broer Christophe leidt hij het Antwerpse velinghuis Bernaerts, opgericht door zijn vader Mon. Daarnaast is Peter ook expert werk op papier, gaande van boeken over prints, etsen en tekeningen tot posters en landkaarten. Peter ademt passie voor zijn vak uit en is enorm geboeid door alles wat ‘gedrukt’ is. Maar door zijn jarenlange ervaring in het veilinghuis heeft Peter een ook een zeer uitgebreide algemen kennis opgebouwd, en kan hij over quasi elk soort object meepraten.

Dave Van den Keybus – expert fototoestellen & camera’s

Dave heeft al sinds zijn jeugdjaren een passie voor fotografie. Hij kocht ooit lang geleden een oude houten camera, en sindsdien is hij blijven verzamelen. Vooral toestellen die geschiedkundig belangrijk zijn. Dave verzamelt niet alleen, hij neemt zelf ook vaak foto’s op aloude wijze, met 19de eeuwse magnesiumfiltsers. Dave’s houten camera collectie werd al tentoongesteld in het MSK te Gent. Ondertussen heeft hij ook een uitgebreide kennis opgebouwdop vlak van restauraties en taxaties.

André Debeyne – expert antieke wapens

André is al op 18-jarig leeftijd in de antiekhandel begonnen, met onmiddellijk een focus en interesse voor antieke wapens. Meer dan 50 jaar later geniet André nog steeds met volle teugen van de antiekwereld. Voor hem bestaat er geen mooier beroep: het plezier van een uniek voorwerp te ontdekken, of zijn passie en kennis over te kunnen brengen op anderen, daarvoor alleen al zou André nooit kunnen stoppen als antiquair.

David De Brauwer - expert Vintage en Design

David verzamelt al 20 jaar vintage en design. Zijn ouders waren antiquairs en als kind was hij steeds op zoek naar schatten in en rond het huis. Verzamelen zit hem in het bloed. Zijn interesse is door de jaren heen geëvolueerd van antiek naar design van de 20ste eeuw.  Sinds 2009 heeft hij van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Vanuit zijn magazijn in Wechelderzande verkoopt hij vintage design meubilair, verlichting, aardewerk, glas, ... Inmiddels rijkt zijn cliënteel van Brussel tot New York, van Tokyo tot Sydney. 

Geert De Weyer - expert strips

Geert werkt al jaren als stripjournalist voor De Morgen.  Hij heeft ook (overzichts)boeken uitgebracht 5 Beljgië Gestript, 100 stripklassiekrs die niet in je boekenkast mogen ontbreken).Voor dit (laatste) rijk geïllustreerd overzichtswerk dook hij in meer dan een eeuw Negende Kunst en brengt hij van over de hele wereld de honderd belangrijkste stripfiguren, -series en - boeken bij elkaar. Als kind hielden zijn ouders hem stil en braaf tijdens de lange autorit van ‘de Limburg’ naar ‘de zee’ door hem een stripbundel of twee toe te steken. Ook kreeg hij naast een doosje Playmobil af en toe eens trip bij een goed rapport. De passie is gebleven en hij stak zelfs zijn ouders aan. De meeste kinderen erven strips van hun ouders, bij hem was het andersom. Tot zijn vroege twintiger jaren droomde hij zelfs stripcovers van Suske en Wiske. Hij vindt het zelf ook een beetje vreemd. Maar getuigt van een grote passie. Hij heeft ooit moeten stoppen met de tekenschool vanwege de catechese, waar hij nog altijd veel spijt van heeft. Zelf kan hij dus niet echt tekenen, enkel basic. Hij is opgepikt door Guy Mortier zelve en verder doorgestroomd naar De Morgen, waar hij de eerste strips bij introduceerde en daarbij het begin van de kleurenpagina’s in de krant.

Caroline Van Meerbeek - expert Hedendaagse Kunst

Al van jongsafaan is Caroline gefascineerd door kunst: als kind wilde zij op vakantie niet naar het strand, maar sleepte ze haar ouders steevast mee naar musea. Tijdens haar opleiding kunstwetenschappen specialiseerde ze zich in hedendaagse kunst. “Hedendaagse kunst wil niet gewoon maar ‘mooi’ of ‘decoratief’ zijn, maar vertelt een boodschap over de tijd waarin ze ontstaat, onze actualiteit, onze samenleving, de politiek, over culturele verschillen…en dat maakt het zo interessant”.  Meer dan tien jaar lang werkte ze bij de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in België. Ze is een veelgevraagde gastspreker aan de KULeuven en VUB en doceert ook de vakken ‘Kunst na 1945’ en ‘Kunstfilosofie’. Ook bij de Vanhaerents Art Collection, een van de belangrijkste Belgische privécollecties van moderne kunst, brengt ze haar passie voor moderne kunst over op het publiek.

Tobias Desmet - expert Antieke Beeldhouwkunst

Tobias is een jonge frisse man met een enorme passie voor de klassieke beeldhouwkunst. De vader van Tobias is antiquair. Tobias besloot al snel diens voetsporen te volgen en studeerde verder in de “Studie van Het Oude Nabije Oosten” met als specialisatie Egyptologie. Nadien trok hij naar het buitenland (eerst New York, daarna vooral de UK) om ervaring en kennis op te doen, andere perspectieven te krijgen en mensen ‘in het wereldje’ te leren kennen. Sinds vier jaar is hij terug in België om zich te focussen om de klassieke beeldhouwkunst, Tobias is vooral geboeid door Grieks-Romeinse sculpturen het veel moeilijker is om alles te achterhalen over die objecten, en daar veel meer stappen en onderzoek voor nodig zijn (dan bij recentere beeldhouwkunst). Egyptische kunst daarentegen is dan weer wel heel herkenbaar, juist nog de kwestie om te bepalen of het authentiek is of niet.

Hij is dus begonnen in de sector door zijn vader die al sinds 1980 in de antiek actief is, en een galerij heeft aan de Brusselse Zavel: Gallery Desmet. Samen specialiseren ze zich in klassieke beeldhouwkunst en kunstvoorwerpen. De aangeboden beelden dateren uit de oudheid, de renaissance en barok tot het neoclassicisme. Kort samengevat: de smaak van een 19de eeuwse ‘Grand Tour’ collectioneur.

Peter Van Hooydock - expert strips

Peter Van Hooydonck verzamelt zelf al strips sinds zijn 15de.  En daarbij was hij altijd al gefascineerd door de vele titels op de achterkant van elke strip. Vooral die titels die hij niet in de winkel vond. De zeldzame nummers van de bekende striptekenaars dus. Zo vond hij op jonge leeftijd al de weg naar antiquairs en verzamelaarsbeurzen. Peter is dé autoriteit op gebied van stripalbums in ons land, zowel qua Vlaamse, Franstalige of buitenlandse strips. Hij is de oprichter van het Vlaamse Stripcentrum - de grootste stripbibliotheek in onze contreien - en organiseert twee maal per jaar de belangrijkste stripveilingen van België. Hij schreef ook de biografie van zijn grote idool, Willy Vandersteen.

Marc Michot - Oosters porselein

Marc Michot staat al sinds 1970 in het vak. Hij begon met het kopen en verkopen van tin maar hij had al snel door dat Chinees porselein hem beter lag. Hij opende ruim dertig jaar geleden zijn galerij in Brugge en tot op heden wordt deze geroemd omwille van haar brede gamma. Je kan er alles vinden: objecten van 4000 voor Christus tot 1930 na Christus. Tot op de dag van vandaag is Chinese keramiek en kunst nog altijd zijn passie, ondanks vele vervalsingen die tegenwoordig in de omloop zijn. Marc is er echter in gespecialiseerd om het de echte stukken van de valse te onderscheiden. Naast het uitbaten van zijn galerij, zetelt hij nog in organisaties als de Nationale Kamer der Antiquairs van België, de Belgische Kamer van Deskundigen in Kunstwerken en de Oriental Ceramic Society in Londen.

Roger Maes - Europees Keramiek

Roger Maes is in de jaren ’60 voor het eerst in contact gekomen met aardewerk. Het oude stadsgedeelte rond het vleeshuis in Antwerpen was een puinhoop en daar vond hij zijn eerste tegels en scherven. Roger is zich beginnen verdiepen in de materie. Met het geld dat hij verdiende als jobstudent, kocht hij systematisch Delfts aardewerk en tegels aan voor zijn verzameling. Roger ging nadien in de leer bij een goede Antwerpse antiquair die hem de knepen van het vak leerde. Ondertussen heeft Roger zo wat elk boek over Delfts, Majolica en tegels verslonden en is hij nog steeds aan de slag als antiquair-expert met als specialiteit Delfts aardewerk en oude keramiek. 

Robin Jehaes - Verzamelobjecten

Robin is altijd al van jongs af aan gefascineerd geweest door allerhande geeky items. Hij begon al van jongs af aan te verzamelen en heeft ondertussen een imense collectie, waaronder meer dan driehonderd gezelschapspellen, een uitgebreide collectie Lego en duizenden kaarten van het spel Magic The Gathering. Maar ook Pokémon kaarten of computerspellen zijn hem niet onbekend. Professioneel is Robin ooit begonnen met het organiseren van homeparty’s, waarbij hij de spelregels van de iets moeilijke gezelschapspelen uitlegde en de spellen probeerde te verkopen. Ondertussen heeft hij al 3 jaar een winkel in Leuven waar hij dergelijke zaken verkoopt. 

Tiany Kiriloff - Vintage mode

Tiany Kiriloff is een pioneer in de Belgische fashion scene. De leading lady van Belmodo.be is styliste, journaliste en lifestyle lover. Al op 7-jarige leeftijd ging ze op schattenjacht in de kledingboetiek van haar moeder en die passie voor mode is alleen maar verder gegroeid. Ze werkte eerst jarenlang als modegoeroe bij o.a. JIM TV en Alive.Style, waar ze in contact kwam met heel wat grote namen uit de internationale modewereld. Nadien richtte ze Belmodo op. Dit groeide uit tot het grootste modemagazine van Vlaanderen. Als belangrijke mode-influencer volgt ze de trends op de voet, maar het zijn vintage stuks die het hart van deze fashionista écht sneller doen slaan. Met haar bijna encyclopedische kennis van designers van vroeger en nu heeft de wereld van de vintage mode geen geheimen voor haar. 

Peter Loeckx - algemeen expert

Peter runt samen met zijn echtgenote Cecile Govaert-La Pipe en zoon Natan het veilinghuis in Gent , waar ze al meer dan 30 jaar internationale topresultaten behalen in diverse domeinen. Omdat ze hier dagelijks met een zeer grote verscheidenheid aan kunst en kunstvoorwerpen worden geconfronteerd is hun kennis en interesse ook zeer ruim als algemeen expert. Zij zijn dus best geplaatst om te oordelen over de realistische huidige marktwaarde.