Wie zijn de experten?

01/01/2012 - 08:30

Ontdek hier alle informatie over de experten in de uitzendingen van 'Rijker dan je Denkt?'.

Dieter Machielsen: expert muziekinstrumenten

Voor Dieter Machielsen is muziek één van de hoogste kunsten. Na zijn studies als cineast legde hij zich resoluut toe op het restaureren van (oude) vleugelpiano's en ontplooide hij zich tevens als schatter én muzikant. Later kwamen ook andere instrumenten aan bod. Hij is meer dan 10 jaar lang zaakvoerder van muziekhandel Melodi in het Antwerpse. Zijn uitgesproken passie voor muziek en de instrumenten maken van hem een toegewijd expert in muziekinstrumenten.

Mario Coppens – expert Oosterse kunsten

Mario Coppens is als antiquair gespecialiseerd in Oosterse en etnische kunst. Op zijn dertiende heeft hij zijn beste vriend leren kennen, die de zoon was van een groot antiquair. Mario wist onmiddellijk wat hij later wilde worden. Al snel werd hij meer en meer geboeid dor alles wat Aziatisch, Oosters of etnisch was. Mario is ondertussen een gevestigde waarde, voor wie voorwerpen uit verre werelden geen gehemen hebben.

Gert Schrijvers: expert violen

Gert Schrijvers is opgeleid in de Franse vioolbouwtraditie en werkte vele jaren in Parijse ateliers. Sinds 1992 heeft hij zich gevestigd in Hasselt als restaurateur en hersteller van fijne strijkinstrumenten. Hij is niet alleen een vakbekwaam handelaar maar is bovendien ook expert in kwaliteitsinstrumenten. Met meer dan 25 jaar ervaring ademt het atelier traditie en kwaliteit uit.

Rut van Caelenbergh: expert Afrikaanse Kunst

Rut van Caelenbergh is opgegroeid tussen de Afrikaanse kunst. Van kleins af aan was ze gefascineerd door de vele maskers en beelden die haar vader van uit Afrika meebracht. Na enkele bezoeken aan het museum van Tervuren en enkele galerijen van Afrikaanse kunst, was ze overtuigd om zelf ook in die sector te werken. Uiteindelijk heeft ze in 1995 een eigen galerij geopend in de Minimenstraat te Brussel, waar ze belangrijke werken van grote artistieke waarde aanbiedt.

Frederic Rozier: expert vintage en design uit de 20ste eeuw

Frederic Rozier is specialist en expert in vintage en design (20ste eeuw). Hij heeft sinds jaar en dag zijn eigen zaak (Design7) in hartje Gent en doet taxaties in zowel binnen- als buitenland. Daarnaast is hij de man achter enkele grote designbeurzen, zoals DesignMarket. Frederic heeft het vak geleerd van zijn Franse vader. Als tiener geraakte hij gepassioneerd door het werk van ontwerper Joe Colombo. Een passie die zich al snel uitbreidde naar design in het algemeen. Frederic heeft van zijn passie uiteindelijk zijn beroep gemaakt.

Bart Van Acker: expert munten en postzegels

Sinds hij op zijn tiende een pakje postzegels vond in een oude kast was Bart Van Acker gebeten door de postzegelmicrobe en werd hij gaandeweg gespecialiseerd verzamelaar van Belgische zegels. Ondertussen is hij reeds meer dan 20 jaar actief als schatter-expert. Maar Bart weet niet alleen alles over zegels, hij kan ook als geen ander oude munten naar waarde schatten en beoordelen.

Klaas Müller: expert schilderkunst - Oude Meesters 

Klaas Müller is een jonge gepassioneerde antiquair, en komt uit een antiquairsgeslacht van reeds meerdere generaties. Klaas vestigde zich, na zijn studies Kunstwetenschappen, op de Brusselse Zavel in 2000. Hij is vooral gespecialiseerd in schilderijen, tekeningen en beelden van de 16de tot de 18de eeuw, met een voorliefde voor Italiaanse, Hollandse en Vlaamse meesters. 

Elias Leytens: expert boeken en prenten

Elias Leytens is een vaste waarde in het team van veilinghuis Bernaerts. Gedreven door zijn interesse in boeken en prenten, ontpopte hij zich na zijn studies al snel tot een volleerd kenner van prenten en boeken uit de moderniteit (laat 19de tot midden 20ste eeuw), een tijd waarin de prent- en boekkunst een totaal andere wending kreeg. Maar ook oude werken hebben geen geheimen voor deze dynamische en enthousiaste expert.

Arianne Massez: experte porselein en keramiek

Arianne Massez is kunsthistorica, docente en gerechtsdeskundige. Ze is een erkend experte met als specialisatiegebied Europese keramiek, Aziatische kunst, Chinees en Japans porselein en glaskunst. Ariane adviseert musea en veilinghuizen. Ze is een veel gevraagde deskundige door verzekeringsmaatschappijen en particuliere verzamelaars, heeft een diepgaande wetenschappelijke kennis en een brede ervaring in de kunst- en antiekwereld.

Jo Vandercappellen: expert toegepaste kunst

Jo Vandercappellen komt uit een familie van verzamelaars en was als kind al gepassioneerd door allerlei objecten, sier- en gebruiksvoorwerpen. Hij is al meer dan 15 jaar actief als expert op de Belgische veilingmarkt. Hij werkte bij Christie’s Amsterdam en was zelfstandig expert en veilingmeester in het Paleis voor Schone Kunsten. Hij werkt ook als expert voor talrijke verzekeringsmaatschappijen. Hij is medestichter van veilinghuis Galerie Athena, waar per jaar zo’n 6.000 loten geveild worden. Jo is een expert op het vlak van toegepaste kunst, met een heel brede kennis, en een specialiteit in juwelen en edelsmeedkunst.

Eliane Van Nin: experte speelgoed

Eliane Van Nin is dé naam op het vlak van speelgoed in de lage landen. Ze komt uit een familie van verzamelaars en is zelf boven alles gepassioneerd door antiek speelgoed, van de 18de eeuw tot en met 1970. Haar passie ontstond toen ze haar eerste speelgoedveiling bij Sotheby’s meemaakte. Jarenlang reisde ze de wereld af op zoek naar antiek blikken speelgoed en porseleinen poppen en werkte uiteindelijk ook lange tijd bij Sotheby’s in Londen. Ze wordt nu geraadpleegd door heel wat veilinghuizen.

Elke Op de Beeck: experte horlogerie

Elke is de dochter van Jozef Op de Beeck, eigenaar van het Horlogeriemuseum in Mechelen, met een collectie van meer dan 1.000 klokken en horloges. In 1963 is Jozef begonnen met het restaureren en het herstellen van klokken en horloges. Om het vak te leren, ging hij regelmatig naar veilingen in Sotheby’s. Elke is tussen de klokken van haar vader opgegroeid. Ondertussen is ze al meer dan 10 jaar professioneel actief in het Horlogeriemuseum, restaureert ze zelf, doet ze expertises en geeft ze les in horlogerie. Naast expert in horloges en klokken reikt hun vakgebied tot zandlopers, barometers, zakhorlogesleutels, zonnewijzers, speeldozen, orgelklokken, muziekdozen,…

Karl Marcelis: expert schilderkunst

Karl Marcelis is een enorm gepassioneerd man en een boeiende verteller. Hij heeft na zijn studies kunstgeschiedenis en filosofie een extra opleiding Hedendaagse Kunst gevolgd in het Guggenheimmuseum in Venetië. Karl werkt al 25 jaar als wetenschappelijk medewerker in het Museum voor Kunst en Geschiedenis. Hij staat mee in voor de inhoudelijke coördinatie van tentoonstellingen en evenementen: hij is de man die het verhaal brengt in de tentoonstellingen. Daarnaast is hij al meer dan 25 jaar zelfstandige gids voor het Museum van Schone Kunsten en is hij een vaste waarde als expert op Klara.

Bruno Speybrouck: algemeen expert en expert oude kunst

Na een opleiding kinesitherapie begon Bruno onmiddellijk aan een nieuwe opleiding: antiekhandelaar. Daarna volgden een pak specialisatiecursussen. Wat gestart was als een hobby en een passie werd stilaan een halftijds en later een voltijds beroep. Eigenlijk is Bruno expert in kunst uit de middeleeuwen en de renaissance. Dat blijft zijn grote passie blijft, maar door zijn drang om steeds onbekende terreinen te verkennen beheerst hij vele disciplines. Na een gevulde loopbaan profileert hij zich nu meer en meer als algemeen expert kunst en antiek en aanvaardt hij opdrachten van de rechtbank, verzekeringsinstellingen, openbare instellingen en privépersonen.

Hilko Nackaerts – expert elektrische gitaren

Hilko Nackaerts heeft ‘rock bloed’ door zijn aderen stromeen en bouwt zelf elektrische gitaren voor onder andere Simlpe Minds, Triggerfinger en K’s Choice. Daarnaast werkt hij als gitaartechnicus voor wereldsterren zoals Nile Rodgers (de gitarist met de lange dreadlocks die wereldberoemd werd bij Chic en Daft Punk, en hits schreef voor Madonna en David Bowie). Hilko heeft de hele wereld rondgetourd met verschillende artiesten, en weet echt alles van vintage elektische gitaren.

Peter Bernaerts – expert toegepaste kunst

De liefde voor kunst en schoonheid is Peter Bernaerts ingegeven. Samen met zijn broer Christophe leidt hij het Antwerpse velinghuis Bernaerts, opgericht door zijn vader Mon. Daarnaast is Peter ook expert werk op papier, gaande van boeken over prints, etsen en tekeningen tot posters en landkaarten. Peter ademt passie voor zijn vak uit en is enorm geboeid door alles wat ‘gedrukt’ is. Maar door zijn jarenlange ervaring in het veilinghuis heeft Peter een ook een zeer uitgebreide algemen kennis opgebouwd, en kan hij over quasi elk soort object meepraten.

Dave Van den Keybus – expert fototoestellen & camera’s

Dave heeft al sinds zijn jeugdjaren een passie voor fotografie. Hij kocht ooit lang geleden een oude houten camera, en sindsdien is hij blijven verzamelen. Vooral toestellen die geschiedkundig belangrijk zijn. Dave verzamelt niet alleen, hij neemt zelf ook vaak foto’s op aloude wijze, met 19de eeuwse magnesiumfiltsers. Dave’s houten camera collectie werd al tentoongesteld in het MSK te Gent. Ondertussen heeft hij ook een uitgebreide kennis opgebouwdop vlak van restauraties en taxaties.

André Debeyne – expert antieke wapens

André is al op 18-jarig leeftijd in de antiekhandel begonnen, met onmiddellijk een focus en interesse voor antieke wapens. Meer dan 50 jaar later geniet André nog steeds met volle teugen van de antiekwereld. Voor hem bestaat er geen mooier beroep: het plezier van een uniek voorwerp te ontdekken, of zijn passie en kennis over te kunnen brengen op anderen, daarvoor alleen al zou André nooit kunnen stoppen als antiquair.

David De Brouwer - expert Vintage en Design

David verzamelt al 20 jaar vintage en design. Sinds 2009 heeft hij van zijn hobby en zijn interesse echt zijn beroep gemaakt en is naast ‘professioneel verzamelaar’ ook professioneel handelaar geworden (Vintage Design Point). Zijn ouders waren antiquair, daardoor was hij al van kinds af aan geïnteresseerd in het vinden van schatten in en rond zijn thuis. Hij vond het vroeger altijd een heel spannende wereld: er komen schatten binnen, er gaan schatten buiten. In 2009 had hij de keuze: verder werken als vertegenwoordiger of professioneel verhandelen van design. En samen met zijn vrouw heeft hij voor dat laatste gekozen. Kennis is macht in zijn stiel en de vele jaren ervaring zijn voor hem zijn grootste troef. Via zijn warenhuis in Wechelderzande en zijn site Vintage-Design-Point.be verhandelt hij meubilair, verlichting, aardewerk en glas. Hij bepaalt zelf de waardebepaling van de objecten die hij verkoopt en mensen kunnen ook bij hem terecht voor een taxatie van hun stukken. 

Geert De Weyer - expert strips

Geert werkt al jaren als stripjournalist voor De Morgen.  Hij heeft ook (overzichts)boeken uitgebracht 5 Beljgië Gestript, 100 stripklassiekrs die niet in je boekenkast mogen ontbreken).Voor dit (laatste) rijk geïllustreerd overzichtswerk dook hij in meer dan een eeuw Negende Kunst en brengt hij van over de hele wereld de honderd belangrijkste stripfiguren, -series en - boeken bij elkaar. Als kind hielden zijn ouders hem stil en braaf tijdens de lange autorit van ‘de Limburg’ naar ‘de zee’ door hem een stripbundel of twee toe te steken. Ook kreeg hij naast een doosje Playmobil af en toe eens trip bij een goed rapport. De passie is gebleven en hij stak zelfs zijn ouders aan. De meeste kinderen erven strips van hun ouders, bij hem was het andersom. Tot zijn vroege twintiger jaren droomde hij zelfs stripcovers van Suske en Wiske. Hij vindt het zelf ook een beetje vreemd. Maar getuigt van een grote passie. Hij heeft ooit moeten stoppen met de tekenschool vanwege de catechese, waar hij nog altijd veel spijt van heeft. Zelf kan hij dus niet echt tekenen, enkel basic. Hij is opgepikt door Guy Mortier zelve en verder doorgestroomd naar De Morgen, waar hij de eerste strips bij introduceerde en daarbij het begin van de kleurenpagina’s in de krant.

Niña van den Bosch - expert Hedendaagse Kunst

Niña was jaren actief in de banksector, maar ooit organiseerde ze een tentoonstelling rond het werk van haar hartsvriendin Linde Ergo in het Kasteel van Egmont in Zottegem. De reacties waren toen zo lovend, dat ze besloot haar hart te volgen en de sprong in de hedendaagse kunstwereld te wagen. Een wereld die haar al heel haar leven boeide. Vandaag werkt Niña uitsluitend met kunstenaars waarin ze zelf honderd procent gelooft. Kunst is erg persoonlijk, vindt ze. Authenticiteit en bezieling, daar draait het voor haar om. ‘Graag zien’ is het sleutelwoord. Ze houdt van haar kunstenaars en van hun werken. En die liefde geeft ze graag door aan andere mensen. In Sint-Martems-Latem heeft ze sinds 2008 haar kunstgalerij ‘Art Center HOres’. Ze stelt er kunstwerken tentoon en verkoopt er stukken van hedendaagse kunstenaars die ze zelf uitzoekt. Maar ze gaat ook graag bij de mensen thuis om advies te geven over hoe ze een kunstwerk het best kunnen integreren in hun interieur of hun tuin. Naast de galerij in Sint-Martens-Latem heeft Art Center HOres ook een vaste stek op de Zeedijk in Knokke. Ze kan zo haar kunstenaars optimaal hun kans geven. Ze wilt de kunstenaars op de kaart zetten, ook internationaal. Ondertussen is ze nog een pand aan het renoveren in Sint-Martems-Latem om zo haar derde galerij te openen. Voor Niña is de waarde of de naam van het kunstenaar niet het belangrijkste element. Ze gelooft even hard in onbekende kunstenaars. De betekenis en de kracht achter een werk is doorslaggevend voor haar.

Tobias Desmet - expert Antieke Beeldhouwkunst

Tobias is een jonge frisse man met een enorme passie voor de klassieke beeldhouwkunst. De vader van Tobias is antiquair. Tobias besloot al snel diens voetsporen te volgen en studeerde verder in de “Studie van Het Oude Nabije Oosten” met als specialisatie Egyptologie. Nadien trok hij naar het buitenland (eerst New York, daarna vooral de UK) om ervaring en kennis op te doen, andere perspectieven te krijgen en mensen ‘in het wereldje’ te leren kennen. Sinds vier jaar is hij terug in België om zich te focussen om de klassieke beeldhouwkunst, Tobias is vooral geboeid door Grieks-Romeinse sculpturen het veel moeilijker is om alles te achterhalen over die objecten, en daar veel meer stappen en onderzoek voor nodig zijn (dan bij recentere beeldhouwkunst). Egyptische kunst daarentegen is dan weer wel heel herkenbaar, juist nog de kwestie om te bepalen of het authentiek is of niet.

Hij is dus begonnen in de sector door zijn vader die al sinds 1980 in de antiek actief is, en een galerij heeft aan de Brusselse Zavel: Gallery Desmet. Samen specialiseren ze zich in klassieke beeldhouwkunst en kunstvoorwerpen. De aangeboden beelden dateren uit de oudheid, de renaissance en barok tot het neoclassicisme. Kort samengevat: de smaak van een 19de eeuwse ‘Grand Tour’ collectioneur.

Peter Van Hooydock - expert strips

Peter Van Hooydonck verzamelt zelf al strips sinds zijn 15de.  En daarbij was hij altijd al gefascineerd door de vele titels op de achterkant van elke strip. Vooral die titels die hij niet in de winkel vond. De zeldzame nummers van de bekende striptekenaars dus. Zo vond hij op jonge leeftijd al de weg naar antiquairs en verzamelaarsbeurzen. Peter is dé autoriteit op gebied van stripalbums in ons land, zowel qua Vlaamse, Franstalige of buitenlandse strips. Hij is de oprichter van het Vlaamse Stripcentrum - de grootste stripbibliotheek in onze contreien - en organiseert twee maal per jaar de belangrijkste stripveilingen van België. Hij schreef ook de biografie van zijn grote idool, Willy Vandersteen.

 

Ontdek meer over Rijker dan je Denkt?

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Schrijf je in voor Rijker dan je Denkt

Is die gekke stoel van de rommelmarkt écht design? Zijn die oude Beatles-platen van goudwaarde? Heb je nog een zeldzaam stukje elektronica? En zijn die Afrikaanse beeldjes van opa écht authentiek en dus waardevol? Heb jij een vintage gitaar waar Eric Clapton nog op gespeeld heeft?

Alle objecten of kunstwerken waarvan je denkt of hoopt dat iets waard zou kunnen zijn, kan je laten schatten bij de experten van 'Rijker dan je Denkt?'.

KLIK HIER EN SCHRIJF JE IN!

 

Extra