Rijker dan je Denkt in het Kasteel van Gaasbeek - alle praktische info

19/09/2016 - 17:10

Waar en wanneer?

Het Kasteel van Gaasbeek: KASTEELSTRAAT 40, 1750 GAASBEEK

Zaterdag en zondag 24 + 25 september 2016 - 10.00 tot 17.00.

Het kasteel

Vermoedelijk liet Godfried van Leuven in 1236 een burcht bouwen om Brabant te beschermen tegen invallen. Het kasteel werd in de daarop volgende eeuwen herhaaldelijke verwoest en heropgebouwd, en evolueerde zo van een middeleeuwse verdedigingsburcht tot een romantische residentie.

Eind achttiende eeuw kwam het kasteel in handen van de Italiaanse markiezenfamilie Arconati Visconti. Het werd een centrum waar geleerden en kunstenaars elkaar ontmoetten.

Op het einde van de negentiende eeuw nam markiezin Arconati Visconti, de laatste eigenares, het initiatief voor een grondige verbouwing. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en creëerde zo een heuse tijdmachine, waarin zij het verleden kon herbeleven.

In het kasteel kun je tal van waardevolle kunstwerpen terugvinden, o.a meubilair, tapijten, schilderijen, veel edelsmeedwerk, glasramen en beeldhouwwerk

Buiten een park met een 17e-eeuws lustpaviljoen, een oude kapel en een triomfboog ter ere van Napoleon bevat het domein een schitterende museumtuin met inheemse fruit- en groentensoorten.

De tuin

In de 19de eeuw en tot WO II was ons land internationaal toonaangevend op het gebied van tuinbouw en fruitteelt. De Museumtuin van Gaasbeek neemt je mee naar dat roemrijke verleden.

Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft een tuin van topniveau uitgebouwd naar het voorbeeld van een kasteeltuin uit de 18de en 19de eeuw.

Een sterk staaltje van levend cultureel erfgoed. De blikvanger is de unieke collectie fruitbomen in leivormen. Maar ook de vergeten groenten en vruchten zijn bijzonder, zoals mispels en kweeperen, tot zelfs zeekool en aardbeispinazie!  

Bereikbaarheid met de wagen

Vanuit Gent, Antwerpen, Brussel: grote Brusselse ring, afrit 15 a, richting Vlezenbeek.

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer

TREIN

Je neemt best de trein naar Brussel-Zuid om van daaruit de bus te nemen naar het Kasteel van Gaasbeek.

Check uren op www.belgianrail.be

LIJNBUS

Vanuit Brussel-Zuid, lijn 142 (Gaasbeek-Leerbeek), halte Kasteel van Gaasbeek.

Check uren op www.delijn.be

METRO

Vanuit Brussel, Lijn 5 tot eindhalte Erasmus, overstappen op lijnbus 142 (Gaasbeek-Leerbeek), halte Kasteel van Gaasbeek

Parkeren

Er is gratis parking vlakbij het domein van Gaasbeek. De parking is gelegen op 5 minuten wandelen van het Kasteel. Er worden elektronische en milieuvriendelijke shuttles ingezet om bezoekers met objecten van de parking naar het Kasteel te brengen. Deze service wordt gratis ter beschikking gesteld, maar is niet verplicht.

Belangrijke informatie

(Huis)dieren zijn niet toegestaan in het Kasteel en de Museumtuin.

Er worden food & drinks aangeboden tegen betaling.

Iedereen moet in het bezit zijn van zijn/haar identiteitskaart om het kasteel en de museumtuin te mogen betreden.

Er is geen vestiaire aanwezig. Onze veiligheidsagenten zijn gerechtigd om jassen en tassen te doorzoeken indien zij dat nodig achten.

Toegankelijkheid

Het Kasteel van Gaasbeel is moeilijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn geen liften aanwezig en het gelijkvloers is slechts gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Museumtuin Gaasbeek is wel rolstoeltoegankelijk.

Gidsbeurten

Op 24 en 25 september worden gratis gidsbeurten georganiseerd in het Kasteel van Gaasbeek en Museumtuin Gaasbeek tussen 11u00 en 17u00. Een gidsbeurt wordt beperkt tot een groep van max 20 personen en duurt ongeveer 1 uur.

Interessante links

Lees hier meer over het Kasteel van Gaasbeek

Ontdek hier meer informatie over de tuin

 

 

 

 

Ontdek meer over Rijker dan je Denkt?

Nieuwe fragmenten

Extra