Reinigen vijver - Erna De Ridder

04/06/2011 - 09:00

Jean merkt meteen op dat er veel te veel hoornblad op het wateroppervlak drijft. Hierdoor komt er onder het plantendek te weinig licht. 's Nachts geven de planten CO2 af en er wordt bijna geen zuurstof meer aangemaakt. Hierdoor sterven de organismen onder het hoornblad af en gaan ze rotten. Een bijkomend onaangenaam gevolg: de vijver ruikt onfris. Erna en Jean ondernemen daarom meteen actie en scheppen meer dan de helft van het aanwezige hoornblad uit de vijver. Zo komt er opnieuw licht in de vijver. Jean legt de planten die hij uit de vijver schept dicht aan de rand van de vijver. Op die manier kunnen salamanders, watertorretjes en andere diertjes terug het water in.

Om een vijver te hebben die biologisch in evenwicht is, heb je 3 verschillende plantgroepen nodig:
- planten die volledig ondergedoken zijn, zoals het hoornblad
- drijvende planten, zoals waterlelies
- planten die met hun wortels onder het wateroppervlak zitten en met hun bladen er boven, zoals gele lis

De laatste groep planten heeft Erna volledig verwijderd omdat ze te hard woekerden. Deze ingreep was iets te radicaal. Als de planten gaan woekeren, mag je er zeker enkele verwijderen maar nooit allemaal. Zij halen met hun wortels immers veel voedingsstoffen uit het water waardoor dit zuiver blijft. Jean plant dus opnieuw gele lis aan de rand van de vijver, zodat het evenwicht opnieuw hersteld is.

Een laatste probleem waar Erna mee kampt zijn gaatjes in de bladen van haar waterlelies. Deze worden veroorzaakt dor de larven van de waterleliekevers. Jean plaatst een net over de waterlelies en verzwaart het met stenen zodat de waterlelies volledig onder het wateroppervlak komen te liggen. Als je dit een week laat liggen, zal je geen last meer hebben van de kevers. De nieuwe larven verstikken en de oudere kevers kunnen niet meer aan de bladen.

Ontdek meer over Archief