Een rampzalige veranda

In de zesde aflevering van ‘Red mijn Huis’ trekken Pascale Naessens, Peter Vermeulen en Philippe Smets naar Zandvliet. Daar wachten Marina en Walter al meer dan vijf jaar op hun veranda. Die werd al een keer afgebroken en herbouwd en er werden al meerdere keren “grondige” herstellingen gedaan, maar het glazen huis blijft vol spleten en kieren zitten. Marina is ondertussen ernstig ziek geworden. Het is haar droom om te revalideren in haar nieuwe veranda.

In 2004 besloten Walter en Marina een bijbouw aan hun huis te plaatsen. Het zou een ruime veranda worden waar de dementerende grootmoeder van Walter haar eigen stekje had. Bovendien heeft Walters vrouw, Marina, een slepende ziekte en moet zij regelmatig in het ziekenhuis opgenomen worden. Ze moet vaak in bed revalideren en zou dat het liefst in haar veranda doen.

In december 2004 komt er een verkoper langs met de bouwplannen van hun droomveranda. Walter en Marina betalen 14.000 euro, maar de man weigert een ontvangstbewijst te geven. Hij wil zwart geld. Zes maanden later zijn er nog steeds geen werken uitgevoerd. Plots staat er een andere verkoopster voor de deur met slecht nieuws. Blijkt dat de vorige verkoper met het geld en met de noorderzon is vertrokken. Bovendien heeft de vorige verkoper hen een luchtkasteel verkocht. De droomveranda van Walter en Marina kan technisch niet gebouwd worden.

Ook de prijsofferte van de vorige verkoper blijkt onrealistisch te zijn. Daarom heeft de verkoopster een nieuw contract opgesteld. Er zal een kleinere veranda worden gebouwd maar ook de prijs is aangepast. In plaats van 36.000 euro kost de kleinere veranda nu plots meer dan 43.000 euro exclusief BTW. In totaal betalen Walter en Marina ongeveer 36.000 euro voorschot. Het enige wat er voor dat geld gebeurt, is het gieten van de fundering en het plaatsen van de blauwe steen.

Eind maart 2006 duikt er plots een nieuwe zaakvoerder op. Hij heeft het verandabedrijf -op de rand van het faillissement- overgenomen. Bij een nieuwe zaakvoerder hoort uiteraard een nieuw contract. In de zomer van 2006 gaan de werken eindelijk van start, maar al gauw gaat het mis: via de voegen is er waterinsijpeling, er ontstaat schimmel en stukken gyproc vallen gewoon naar beneden.

Marina en Walter nemen een advocaat onder de arm. De rechtbank stelt een gerechtsexpert aan. De veranda is ondertussen al meerdere malen uit elkaar gehaald en hersteld. Marina en Walter zijn het meer dan beu. Om deze uitzichtloze situatie op te lossen zullen Pascale en Peter zullen de bouwellende onder handen nemen, Philippe het bedrijf dat hiervoor verantwoordelijk is.

Rega Bouw (www.regabouw.be)

Steylaerts (www.steylaerts.be)

Kova (www.kova.be)

Decoranda(www.decoranda.be)


mitsubishi-motors.be

ambius.be

eurorent.be

safetyfirstmaterials.be

federale.be

vcb.be

recticelinsulation.be

superia.be

kvik.com

levis.info