Geschillen rond parkeren en babyspullen

26/05/2010 - 09:00

Deze week trekt ‘Recht door Vlaanderen’ naar het Oost-Vlaamse Eeklo en het Limburgse Heusden-Zolder. De gerenommeerde advocaat Filip Van Hende gaat er bemiddelen bij twee conflicten, één over een parkeerconflict en één over een geschil rond de verkoop van tweedehandse babyspullen.

In het Oost-Vlaamse Eeklo is er een ernstig probleem tussen buurtbewoonster Anita en haar overbuur, de bakker Marc, omdat hij regelmatig zijn bestelwagen voor de garagepoort van Anita parkeert. Zij moet dan met haar boodschappen sleuren, en dat is ze beu. Eerdere afspraken worden volgens haar door de bakker niet nageleefd.

In het Limburgse Heusden-Zolder staan twee partijen met getrokken messen tegenover elkaar. De inzet zijn babyspullen. Volgens klant Kris uit Keerbergen heeft handelaarster Inge hem opgelicht. Voor die zware beschuldigingen neemt meester Van Hende de tijd om zelf polshoogte te nemen bij beide partijen.
               
In een poging om beide partijen met elkaar te verzoenen, nodigt meester Van Hende hen uit op een hoorzitting. Meester Van Hende is de arbiter. Hij probeert eiser en verweerder te verzoenen. Als dat niet lukt, velt hij via de zogenaamde arbitrage een vonnis. Voor de start van de hoorzitting tekenen beide partijen dan ook een arbitrage overeenkomst. Hiermee geven ze meester Van Hende de toestemming om een bindende uitspraak te doen in hun geschil. Zijn uitspraak is wettelijk bindend voor de twee partijen.
 
Een maand na de uitspraak gaat ‘Recht door Vlaanderen’ kijken of de partijen hun afspraken of de uitspraak van meester Van Hende naleven.

Ontdek meer over Archief