Naar de Matis-indianen richting Peru

Met kleine watervliegtuigjes volgen de duo's de Amazone stroomopwaarts richting de grens met Peru. Hier ontmoeten ze de Matis-indianen, een stam van jagers die pas onlangs contact maakte met de Westerse wereld en die leven volgens een uitgesproken rollenpatroon.

De ouders en tieners kijken hun ogen uit wanneer ze in het dorp van de indianen worden ontvangen. Na een korte kennismaking kunnen ze ook meteen aan de slag. Wanneer de vrouwen gaan helpen bij het koken, wacht er hen een verrassing want de Matis jagen op apen en de indianen hebben nogal een aparte manier om die te bereiden. De Matis moeten ook beslissen wie van hen welk duo onder z'n hoede gaat nemen. Geen makkelijke beslissing want de indianen moeten onze duo’s leren jagen en de jacht is normaal strikt voorbehouden voor mannen. Wat het er allemaal niet makkelijker op maakt, is het feit dat de Matis enkel hun eigen taal spreken en er dus het nodige geduld bij komt kijken om zaken uitgelegd te krijgen. Het zorgt bij Shauni voor enkele momenten van ergernis wanneer blijkt dat moeder Karin een moeilijk gesprek met de Matis niet uit de weg gaat.

Al snel wordt duidelijk dat vooral de vader en zoon-duo's goed overweg kunnen met de indianen: Peter is zichtbaar trots op z'n zoon Yannick en Raf ziet dan weer hoe zijn vader Peter zich ontpopt tot een heel goede leerling van de Matis. Wanneer Rob bij een tussentijdse evaluatie de eerste indruk van de indianen te horen krijgt, wordt duidelijk dat zij een grote zelfstandigheid en leergierigheid van de tieners verwachten. Gelukkig krijgen de duo's de komende dagen nog de kans om zich te bewijzen tegenover de Matis, want zij zullen beslissen welke duo's de missie naar de bron kunnen verderzetten in Peru.