Een 16 uur durende boottocht

Na een korte vlucht van Belem naar Santarem volgt een 16 uur durende boottocht over de Amazone naar de stad Parintins. Voor Katrien & Axelle en Lieven & Hanne is de lange boottocht een geschenk uit de hemel na hun herkansing van afgelopen nacht. Beide duo’s hebben de nacht in de jungle doorgebracht en hebben geen oog dicht gedaan. Ze krijgen nu de kans om wat slaap in te halen. Maar of hen dat ook gaat lukken, is maar de vraag: de Braziliaanse passagiers houden immers wel van een feestje en er moet in hangmatten worden geslapen.

Wanneer de ferry in de vroege ochtend aanmeert in Parintins, wordt het de duo’s duidelijk wat de uiteindelijke bestemming van deze etappe is, namelijk één van de vele boerderijen langs de Amazone. Bij aankomst op de boerderij van Laisson en zijn zoon ervaren de duo’s hoe primitief het leven van de boeren is: ze hebben geen stromend water of elektriciteit. Daarbij is het werk zwaar en gevaarlijk want tussen de gewassen die uit de Amazone moeten worden gehaald, houden zich waterslangen schuil. Enkele ouders maken zich duidelijk zorgen. Toch zullen de duo’s die de missie verder willen zetten, de boeren ervan moeten overtuigen dat ze dit loodzware werk aankunnen… op een veilige manier. Van boer Laisson krijgen ze hiervoor duidelijke instructies die evenwel niet door alle ouders even goed worden opgevolgd.
 
Aan het eind van de dag is het aan de boeren om zich uit te spreken over het geleverde werk: zijn er ouders of tieners die zichzelf of anderen in gevaar hebben gebracht? Heeft iedereen genoeg inzet getoond? De duo’s die Laisson niet kunnen overtuigen moeten op de boerderij herkansen met een nieuwe opdracht. Zij lopen het risico de missie te moeten verlaten. De ouders en tieners die de missie verder kunnen zetten, wacht een uitbundig carnavalsfeest in Parintins.