De duo's gaan in de leer bij de Alpaca-boeren

Rob en de 3 resterende duo’s -Karin & haar dochter Shauni, Alexandra & haar zoon Didier en Peter & zijn zoon Yannick-, zetten de missie in Peru verder. Na het vertrek van Peter & Raf hebben ze de nacht in tenten doorgebracht aan het Langui-meer, op bijna 4000 meter hoogte.

De tropische warmte van het regenwoud heeft nu helemaal plaats gemaakt voor koude nachten en ijle lucht. Iedereen ziet in dat het vooral de hoogte is, die hun parten kan gaan spelen: de overblijvers kunnen namelijk getroffen worden door hoogteziekte.

Hun nieuwe bestemming is een dorpje van Alpaca-boeren. Zij gaan onze duo’s gedurende 2 dagen alles leren over hun leven met deze Alpaca’s, een gedomesticeerde lama-soort die ze kweken voor de wol. Hoewel het de duo’s al meteen duidelijk is dat de boeren een sober leven leiden, worden ze toch heel gastvrij ontvangen. Wat de overblijvers ook duidelijk wordt, is dat je als Alpaca-boer je handen vuil moet maken. Naast de wol is immers de mest van de dieren belangrijk als brandstof. Terwijl het scheren vooral Alexandra en Didier niet meevalt, is het verzamelen van de mest een karwei waar Shauni haar handen liever niet aan vuil maakt.

Na een dag van hard werken slaat de hoogteziekte weer toe. Eén van de tieners is er zo slecht aan toe dat het er naar uit ziet dat de ouder er alleen voor staat op de tweede dag bij de Alpaca-boeren. Wie kan de missie verderzetten?