Vittorio Simoni: architect

22/07/2011 - 16:08

De afgelopen decennia is Vittorio Simoni (57) uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende architecten in België.

Simoni is de man achter tal van projecten. Gaande van vele grote pubieke gebouwen tot handelszaken, hotels, burelen en privéwoningen, in België en intussen zowat overal ter wereld. En natuurlijk ook restaurants. Zo is hij onder meer verantwoordelijk voor het tweesterrenrestaurant ’t Zilte bovenop het gloednieuwe MAS in Antwerpen.

In 1987 richtte Simoni zijn eigen bureau op. Hij was toen interieurontwerper, maar breidde zijn werkterrein uit naar architectuur. Dit groeide geleidelijk aan uit tot grootschalige projecten. In 1996 ontving hij de driejaarlijkse architectuurprijs van de provincie Limburg voor het Modemuseum van Hasselt.

Simoni laat zich leiden door een specifieke ontwerpmethodiek, die hij omschrijft als een ‘situationele theorie’. Architectuur en interieurontwerp vallen niet in universele theorieën te vatten maar hangen af van de situatie. Deze aanpak levert werkbare en eigenzinnige ontwerpen op. Of zoals hij zelf liet optekenen: “De situatie is de drager van de oplossing.”

Ontdek meer over Mijn Restaurant!

Nieuwe fragmenten

Mijn Restaurant! programma informatie

Rani De Coninck geeft afspraak voor het vierde seizoen van Mijn Restaurant!. Aan de basis van het format wordt niet geraakt. Vijf duo’s krijgen in evenveel provincies een prachtig pand toegewezen, waarin ze voor de realisatie van hun culinaire droom strijden. Aan het einde van de rit blijft er één restaurant open. Dat kan zowel een topbrasserie, een klasse-Italiaan of een gastronomisch restaurant zijn. Maar welk concept de duo’s ook kiezen, de culinaire lat blijft zeer hoog liggen want er moet altijd op ‘outstanding’ niveau worden gekookt. Culinair recensent Willem Asaert, foodie Yves Desmet, marketingexpert Aline Juliá en architect Vittorio Simoni, die samen de nieuwe jury vormen, zullen hierover waken en de kandidaten naar de culinaire top coachen.