Sepideh Sedaghatnia en Max Borka in de jury van 'Mijn Pop-uprestaurant!'

Vandaag – donderdag 6 februari 2014 – startten de vijf duo’s van Mijn Pop-uprestaurant! aan hun allereerste opdracht: samen een éénmalig pop-uprestaurant openen. Samen, als één team, bedachten ze een concept en bereidden ze een diner voor veertig gasten, en dit op een bijzondere locatie: de Gentse stadsbrouwerij Gruut. De kandidaten kregen zo al een idee van hun concullega’s en hun ambitie.

Evi Hanssen mat de temperatuur op in de zaal en Sergio Herman polste wie het hoofd kon koel houden tijdens de coup de feu. En Sergio kwam niet alleen… Hij verraste de duo’s met een bezoekje van de twee andere juryleden: Sepideh Sedaghatnia en Max Borka. Samen met Sergio vormen zij het vaste team dat de kandidaten zal ondersteunen en adviseren tijdens Mijn Pop-uprestaurant!.

Sergio, Sepideh en Max waken over alle zintuigen
Sergio Herman gaf al aan dat het succes van een pop-uprestaurant van verschillende factoren afhangt: “Pop-up is een chemie van een locatie die geheimzinnigheid, een eigen visie en karakter uitstraalt. Het moet conceptueel en visionair zijn met een doordacht ondernemerschap. Het is veel meer dan enkel goed koken of de mensen in de watten leggen. Het draait hier allemaal om lef en een eigen signatuur die je enkel kan bereiken met doorzettingsvermogen, passie en originaliteit.” De kandidaten worden uitgedaagd om een concept te bedenken en dit idee door te trekken in alle facetten: in geur, kleur, smaak, … elk zintuig moet geprikkeld worden. De gerechten moeten lekker zijn, maar moeten ook in het juiste kader, met evenveel oog voor detail geserveerd worden. Sergio zal letten op de kwaliteit en de creativiteit van de gerechten, Sepideh neemt de zaal onder de loep en het concept wordt doorgelicht door Max Borka, expert in design en interieur.

Sommelier van het jaar
Sepideh Sedaghatnia werd enkele maanden geleden door Gault & Millau verkozen tot sommelier van het jaar. Deze Iraanse schone uit Antwerpen werkt in het 2-sterrenrestaurant ’t Zilte van chef Viki Geunes. Het levensverhaal van Sepideh leest als een sprookje. Toen Sepideh zeventien was, verhuisde ze met haar familie naar België. Haar ouders droomden van een carrière in de petrochemie, maar nadat Sepideh een vakantiejob deed in de horeca, kreeg ze de smaak van de wijn te pakken. Ze startte een opleiding aan de hotelschool, volgde wijncursussen en werkte in hotels om daarna spontaan te solliciteren bij Viki Geunes. Ze is gepassioneerd door haar vak en zal ongetwijfeld haar passie en liefde voor de zaalbediening en voor wijn doorgeven aan de vijf Mijn Pop-uprestaurant!-koppels.

“Als zaalverantwoordelijke heb ik zelf veel ervaring in de zaal, en als sommelier ben ik gespecialiseerd in dranken. Dat zijn dus ook de gebieden waarop ik de duo’s wil coachen. Een goede zaalverantwoordelijke begeleidt de gasten doorheen het hele menu en dat is ook wat ik de kandidaten van Mijn Pop-uprestaurant! wil bijbrengen.” - Sepideh Sedaghatnia

Concept onder de loep
Een pop-uprestaurant is meer dan eten en drinken, het gaat om een totaalbeleving. Alle duo’s bouwen hun tijdelijk restaurant op rond een idee. Een creatief concept stopt niet bij de inrichting of bij een logo, maar moet doorgetrokken worden op alle vlakken. Story telling is hierbij belangrijk: waarom koos de horecaondernemer voor die bepaalde kleur, wat is de betekenis van de naam, wat staat er op de kaart, met welke producten wordt er gewerkt. Gentenaar Max Borka zal de kandidaten begeleiden in de uitwerking van hun horecaconcept. Momenteel werkt en woont Max Borka in Berlijn waar hij verantwoordelijk is voor het centrale tentoonstellingsplatform van de Berlin Design Week. Max Borka werkt als tentoonstellingscurator, geeft les en schrijft boeken over kunst en design. Hij ademt design en hij zal met zijn internationale visie de vijf concepten onder de loep houden.

“Ik kook graag maar ik ga even graag uit eten. In Berlijn ontstonden pop-uprestaurants als reactie op de crisis. Het is een geweldige, creatieve oplossing voor jonge creatievelingen in deze tijd.” – Max Borka.

Bekijk hier de foto's van de eerste opdracht in het fotoalbum.

Meer video's van Mijn Pop-uprestaurant!