Bart Van den Bossche wint 'MasterChef'

Nadat  tijdens de voorlaatste aflevering van ‘MasterChef’ Sally-Jane het allerlaatste finaleticket bemachtigde, was het  tijd voor de grote MasterChef-finale. Ron Cornet en Bart Van den Bossche vergezelden Sally-Jane Van Horenbeeck in de strijd voor de titel van ‘MasterChef 2011’.

"Ze hebben alledrie bewezen dat ze kunnen koken, maar vandaag gaan ze moeten bewijzen dat ze de beste zijn”, waarschuwde Wout Bru nog voor de MasterChefs-in-spe uit de startblokken schoten voor de ultieme proef. Voor deze opdracht moesten de kandidaten een viergangenmenu bereiden. Eerst kregen de koks drie kwartier de tijd om Wout en Jean-Paul een amuse en voorgerecht te serveren. De kandidaten kregen op voorhand de kans om hun menu voor te bereiden. “Een menu maken is zoals een muziekstuk componeren”, vertelde Jean-Paul terwijl de kandidaten zich in het zweet kookten. “Je wilt elegant beginnen en er alsmaar meer kracht in brengen.” 

Ron Cornet startte alvast fris met zijn amuse – een versneden Hollands maatje met Japans zeewier – en voorgerecht van heilbot in filodeeg. Het voorgerecht van Bart Van den Bossche – langoustine met tandori – was dan weer wat pittiger. Met zijn amuse van zelfgepelde noordzeegarnalen bezorgde hij zichzelf heel wat extra werk, maar voor deze inspanning kreeg hij wel felicitaties. Sally-Jane Van Horenbeeck greep voor haar amuse en voorgerecht terug naar haar favoriete keuken met zelf uitgevonden Oosterse gerechten.

Nadat Jean-Paul en Wout de gerechten van de kandidaten minutieus hadden geproefd, moesten de kandidaten het belangrijkste gedeelte van hun menu klaarmaken: het hoofdgerecht. Voor Jean-Paul was het duidelijk dat hier de nadruk op moest liggen: “Het hoofdgerecht is de protagonist van het menu. Dat is de climax en hetgeen waar je de eigenheid van de kok in dient terug te vinden.” Na een uur opperste kookconcentratie, schotelden de drie koks het coachduo elk hun bord voor. Alledrie slaagden ze in hun opzet om Wout en Jean-Paul te verbazen. 

Tot slot was er de bereiding van het dessert. Bart Van den Bossche dacht er het zijne van alvorens hij aan het bakken sloeg: “Een dessert maken, kan iedereen. Je moet gewoon het kookboek volgen. De vraag is: heeft het dessert een unieke smaakcombinatie?” Toen Jean-Paul en Wout het dessert van Bart proefden, werd zijn vraag al snel positief beantwoord. Maar ook de desserten van Sally-Jane en Ron vielen in de smaak bij het coachduo. 

Met de woorden “De strijd is gestreden” eindigde Wout Bru het MasterChef-avontuur. Nu was het enkel nog aan Jean-Paul en Wout om zelf de handen uit de mouwen te steken tijdens een zware deliberatie. Jean-Paul Perez mocht de verlossende woorden uitspreken: “Bart, je hebt gezwoegd en gezweet, maar bent cum laude geslaagd. Jij bent onze MasterChef van 2011!” Geëmotioneerd nam Bart de felicitaties van de coaches en medekoks in ontvangst. “Ik ben ongelofelijk trots. Dit is de mooiste cadeau die ik in jaren heb gekregen.”

Ontdek alle recepten uit de finaleweek op onze kooksite zesta.be.