Lotgenoten: het inferno van Gellingen

Een temperatuur die oploopt tot 1000 °C en je huid doet smelten. Vlammen tot 200 meter hoog. Een allesverwoestende explosie. 24 doden. Twaalf jaar geleden kende België de grootste bedrijfsramp van de laatste dertig jaar, met de gasontploffing in Gellingen. VTM NIEUWS-journalist Julie Colpaert reconstrueert het verhaal in Lotgenoten.

Op 30 juli 2004 worden enkele brandweermannen en politieagenten van Ath naar het bedrijventerrein in Gellingen gestuurd voor een gaslek. Arbeiders waren bij eerdere graafwerken op een obstakel gestoten. Het bleek een gasleiding van 1 meter dik te zijn. Maar de brandweer had op dat moment nog geen flauw benul en kon het lek niet vinden. Uiteindelijk slaat het noodlot toe: te veel gas is ontsnapt en er volgt een ontploffing.

Wat dan volgt, is een waar inferno. “Een hel”, noemt agent Stephane Delfosse het. “Het is een verschroeiende hitte die op je valt en je huid doet smelten.” Hij houdt zware brandwonden over aan de ramp en verliest ook zijn linkerhand. De hitte loopt op tot 1000°C: “Het zijn niet de vlammen die me verbrand hebben, enkel de hitte”, zegt Delfosse. De vlammen reiken tot 200 meter hoog en verzengen alles. “Het was als de duivel zelve”, vertelt Silu Diatezwa, hoofd van een schoonmaakploeg van een van de bedrijven.

"Als een rampenfilm"
Diatezwa kan ontkomen, maar dat had evengoed anders kunnen lopen: “Het is als in een rampenfilm. Eigenlijk kan je niet geloven dat iemand zoiets overleeft”, zegt hij. De ontploffing eist 24 mensenlevens, 132 raken gewond. Het brandweerkorps van Ath wordt bijzonder hard getroffen, zij verliezen vijf collega’s.

Onder andere de papa van brandweerman Julien Pettiaux. “Toen ik terugkeerde naar de kazerne zag ik zijn schoenen… Ik heb ze meegenomen”, vertelt hij in tranen. “Eenmaal thuis liet ik de garagepoort over en zette ik zijn schoenen klaar voor hem. Maar hij is nooit teruggekeerd.”