Auteur Walter Van De Velde over Lili en Marleen

"Eind jaren vijftig speelde ik op straat, op de Koolkaai in het hartje van het Antwerpse schipperskwartier. De Lichttoren was het gezellige cafeetje van mijn grootmoeder Lisa, voor mij de moemoe. Daarachter lagen het atelier en het magazijn van nonkel Rik. Het was onbeschrijfelijk wat er in die muffe ruimte die geurde naar olie, vet en kattenzeik, te vinden was."

 

In dit decor kon Walter Van De Velde als kind zijn fantasie botvieren en beleefde hij allerlei geweldige avonturen. "Zonder dat ik het besefte, is daar toen het succesverhaal van ‘Lili en Marleen’ geboren." Met andere woorden “het zat erin”. In de reeks zegt Rik over zijn kleinzoon Rikki “het zit er in, maar het komt er niet uit”. Bij Walter Van De Velde is het er gelukkig wel uitgekomen.

 

Dankzij de neus van producent René Vlaeyen en in samenwerking met zijn team en al die fijne geweldige vaklui, zowel voor als achter de camera’s, ben ik er in geslaagd om mijn ideeën in de vorm van een televisiereeks gestalte te geven.

 

Het was niet altijd gemakkelijk. Al die jaren, alleen achter mijn schrijftafel. Ik heb mijn best gedaan om mijn werk goed te doen. Als ik zie hoe fier de hele ploeg is, was het meer dan de moeite waard.

Graag wil ik wijlen Paul Degueldre, de ontwerper van de decors, vermelden. Hij was niet alleen een groot vakman maar ook een groot artiest.

En last but not least wil ik vtm en vooral het Vlaamse publiek danken.

Walter Van De Velde