Koken in Vlaanderen en België

Patrick Van Gompel vindt eten heel plezant. Maar het moet wel goed genoeg zijn natuurlijk. Fatsoenlijk kunnen koken moet ook geweldig zijn. Voor mensen met weinig inspiratie deze kookboeken met Vlaamse en Belgische gerechten.

 
*  Goesting is een geweldig Vlaams woord, Goesting in Vlaanderen (Davidsfonds) is een plezant kookboek. Eddie Niesten beschrijft en Jan Crab fotografeert Wat wij al eeuwenlang lekker vinden. De indeling is goed gevonden: gerechten per afdeling als vlees, vis, zuivel, fruit, groenten, zoetzuur, genot. Er is heel veel achtergrondinformatie over ingrediënten, streekproducten en, verrassend, enig culinair literair patrimonium. Fraai.
 
* De Belgische keuken (Veltman Uitgevers) van Suzanne Vandyck belicht tradities, ingrediënten, technieken, smaken en meer dan 60 klassieke recepten. Vrij droog, heel nuchter en klassiek, maar daarom niet minder goed. Een heel basiskookboek.
 
* In Het vuur van Jelle Aan tafel in d'Hoogeschool (Davidsfonds, 19,95) vertelt Jelle Temmerman hoe hij werkt en wat hij maakt. Jelle Temmerman is bekend van het televisieprogramma Mijn restaurant en zijn restaurant d'Hoogeschool in Leuven. Sober, stijlvol, bescheiden en ongetwijfeld lekker. Heel interessant zijn zijn gouden regels. Ik zou in elk geval zijn Mousse van gerookte paling wel eens willen eten.
 
* Eet- en drinkspecialist Mario Declercq geeft in Kleine culinaire encyclopedie van Vlaanderen (Standaard UItgeverij, 22,50) per provincie een uitgebreid, helder en plezant overzicht van streekproducten. Hij gaat echt heel grondig te werk en het sterke van het boek is dat Declercq alleen maar werkelijk streekgebonden producten aanhaalt. De Westmalle die in Westmalle wordt gebrouwen, de Corsendonkkaas wordt in Gierle gemaakt en die staat er in, Corsendonkbier wordt niet in Oud-Turnhout gebrouwen maar daar wel verdeeld en staat er dus niet in. Logisch. Een heel mooi, interessant boek voor Vlamingen die van hun eigen regio houden en een uitstekende introductie voor Nederlands die de grens oversteken.
 
* De kookboekenreeks Puur van Lannoo probeert, in de mate van het mogelijke, rekening te houden met de streek. Puur Maasland De streek van de gerechten van sterrenchef Alex Clevers (24,95) en Puur Leiestreek Authentieke smaken uit de keuken van Auberge du Pêcheur (24,95) zijn heel goede receptenboeken. Artikelen van Hilde Smeesters (Maasland) en Toni De Coninck (Leiestreek) over streekproducten en plaatselijke leveranciers maken de boeken nog interessanter. De foto's van Kris Vlegels zijn werkelijk adembenemend.
 
23 februari 2010
 
Reageren?
Mag altijd: patrick.vangompel@telenet.be