Kluiten

Maart is nog een prima maand om te planten. Dat kan zelfs nog met naakte wortel, maar sommige soorten als hulst kun je maar met kans op slagen verplanten als ze een flinke kluit hebben.

Ook bij andere planten heeft een kluit tal van voordelen. Zo neem je een deel van de aarde, zeg maar de biotoop mee waarin bomen groeien. Dat is onder meer belangrijk bij beuk en eik die in symbiose leven met bodemschimmels. Ze zullen perfect verder groeien.
Beter zelfs dan bomen en struiken die te lang in een container of pot hebben gestaan en waarvan de wortels en zelfs het onderste gedeelte van de stam kunnen gaan draaien.

De boomkweker rooit de bomen met een kluitenrooimachine. Die gebruik ze niet alleen om bomen verkoopsklaar en portabel te maken. Elke die vier jaar worden bomen op de kwekerij verplant omdat ze dan een compact wortelstel ontwikkelen en men ze elke winter kan rooien en in een kluit verpakken.

Kluiten kunnen in verschillende materialen ingepakt worden. Wanneer een tuinaannemer of een tuineigenaar de bomen en struiken snel plant dan volstaat zeker voor wat kleinere bomen gewone jute om de kluit in de pakken.

Blijft de plant een tijd in het verkoopsgedeelte van de kwekerij dan is het aangewezen acryljute te gebruiken. De polyestervezel houdt langer stand, zodat de kluit stevig ingepakt blijft.

Grote bomen worden vaak eerst in gewone jute ingepakt en daarna in een stevig ijzeren draadnet. Met deze ijzeren korven zijn ze gemakkelijk te manipuleren. Het ijzer is zo stevig dat de kluiten niet uit elkaar kunnen vallen.
Draadkluiten zijn zeer vast en compact. Ze zorgen ervoor dat het wortelstelsel in optimale conditie blijft en niet uitdroogt. Uiteraard is dit de duurste kluit om te maken, maar een stevige boom die al vele jaren op de kwekerij groeide en een schoonheid in de tuin zal worden, vraagt de allerbeste condities. Hergroei verzekerd.

Wat doen we nu als we planten?
We planten de boom nooit dieper dan hij in de kwekerij stond. Planten betekent niet dat we een wortelkluit begraven. Wortels hebben ook lucht nodig. Om die reden gebruik je ook best een goede bodemverbeteraar.
Hoe diep een boom in de kwekerij stond is goed te zien aan de verkleuring onderaan de stam.

Uit welk materiaal de verpakking van de kluit ook bestaat. We laten het materiaal en bijgevolg de kluit altijd intact. Want al die materialen verteren snel in de grond. Zelfs het ijzeren draadnet. Vaak zie je al na enkele maanden dat het oplost in de bodem.
Het enige wat je desgevallend moet doen is, is de jute rond de stam lossnijden wanneer hij aan de stam werd vastgeknoopt.

Liquidambar styraciflua (amberboom)
Tilia henryana (winterlinde)

Info:

Wim Houtmeyers
boomkweker
www.houtmeyers.be