Kleine tuin in Tielt

18/03/2010 - 16:35

Een van de moeilijkste opdrachten voor een tuinarchitect is van een kleine ruimte een aantrekkelijke en boeiende buitenruimte te maken. Door de beperkte beschikbare oppervlakte is het vaak puzzelen om alle gevraagde functies in elkaar te passen, zonder het gevoel te krijgen dat alles op elkaar gepropt is.
De tuin moet rust uitstralen en toch de eigenaars kunnen verrassen en boeien.

Tuinarchitect Lieven neemt Timothy mee naar een project van hem, een tuintje van amper 150 m² groot. Toen Lieven hier voor de eerste keer aankwam, was er een klein terrasje aan de achterdeur, een gazon en op het einde van de tuin een tuinberging.
De vraag van de eigenaars was vrij duidelijk. Ze wilden een middag en een avondterras, geen gazon meer omdat dit te veel onderhoud vroeg, een vijver en een bloeiende, sobere beplanting.

De tuinberging is wel gebleven. Het is een standaard berging zoals er dertien in een dozijn zijn, maar in plaats van het te gaan wegmoffelen achter beplanting, is er voor gekozen het te schilderen in een moderne tint en het centraal in het ontwerp op te nemen.

Er is een zichtas gecreeërd  recht naar de berging toe, waardoor optisch de tuin groter lijkt. Want een kleine ruimte moet je altijd proberen groter te laten lijken.

Het hoofdterras is deels in tropisch hardhout en deels in blauwe hardsteen voorzien. Beiden heel duurzame materialen. Door ze te combineren krijg je een soort van spanning in het terras  en een speels effect van lijnen en kleur.
Rondom het terras is de vijver gemaakt. Water brengt mensen tot rust en geeft een verfrissend gevoel  op een hete zomerdag. Door 2 waterspuwers wordt dat gevoel versterkt en het is leuk om naar te kijken.

Het groen kleed het geheel in. Er werd rekening gehouden met de zon en schaduw-zijde in de tuin.
Aan de zonzijde staan Anaphalis , Acanthus en siergrassen aangevuld met Hortensia ‘Annabelle’ . Aan de schaduwzijde zorgen de varens, bosaardbei en salomonszegel voor een mooi bladcontrast. De klimhortensia is nu de blikvanger tegen het tuinmuurtje. De Choisya is heel interessant, dicht bij het terras, omwille van de aangename geur.
Verder zorgen de Phyllostachys , Viburnum Tinus en de vlinderstruiken voor voldoende privacy met de buren.

Een boom zou te veel schaduw brengen in de tuin, maar om toch in de hoogte een extra dimensie te brengen werd een een Aralia elata of duivelswandelstok geplant. Die heeft trouwens zijn naam niet gestolen. De stammen van de plant zijn mooi recht maar wel bezet met honderden doornen. Vandaar duivelswandelstok. Maar hij heeft een prachtig geveerd blad en bloeit  heel lang. Ook het meerstammig karakter van deze plant is prachtig.
En hij is daarenboven familie van de klimop. Dat zie je goed in het najaar. De bessen zijn net hetzelfde.

De brug fungeert als verbinding tussen het zonneterras en het schaduwterras achteraan.
De eigenaars wilden geen gazon meer en daarom hebben we hier met siergrind gewerkt in de open ruimtes. Heel onderhoudsvriendelijk en ze hebben de mogelijkheid om nog een aantal terraspotten te zetten om zo extra kleur in de tuin te brengen.

Om het tuinhuisje in te kleden en ook als extra dimensie in de lucht zoals de duivelswandelstok, werd een pergola voorzien. In een kleine tuin is er immers geen ruimte voor meerdere bomen en de pergola vervangt deze.
De pergola bestaat uit houten palen met daarop een metalen raster vastgemaakt. Daarin kunnen de klimplanten zich vastankeren.  Er groeien druivelaars op en een Akebia quinata. Dit is een ideale klimplant voor kleine pergola’s met een mooie mauve bloei in mei. De vruchten zijn net kiwi’s als ze volgroeid zijn. En de druiven zorgen voor een extra zuiders gevoel in deze tuin. En het bladerdek geeft een aangename schaduw.

Achteraan is dan nog een klein terrasje voorzien volledig omsloten door een klimophaag om de privacy te garanderen. En door de oriëntatie heb je hier ‘s morgens al zon.

Hydrangea anomala subsp. petiolaris (klimhortensia)
Polygonatum multiflorum (salomonszegel)
Choisya ternata ‘Lich’ (Mexicaanse oranjebloesem)
Hydrangea arborescens ‘Annabelle’
Aralia elata (duivelswandelstok)
Akebia quinata (schijnaugurk, klimbes)
Vitis ‘Boskoop Glory’ (wijnrank)

Info:

Lieven Vereecke
Tuinarchitect
tel 051/ 48 46 50
www.vereeckelieven.be

Timothy Cools                           
Tuinarchitect
Maaldreef 39
9320 Nieuwerkerken
0486/75 67 67
www.tuinarchitectengroep-eco.be

Ontdek meer over Archief