Kiemgroenten

Kiemgroenten zijn een bom van vitaminen op je bord. Ze bevatten erg veel vitaminen A, C en D. Je kan ze zo kopen. Je ziet rode, gele of zelfs paarse kiemgroenten. En bij de Chinees kennen we al de chop-choi, ook dat zijn kiemgroenten, lange Taugé-scheuten. 

Een kiemgroente ontstaat wanneer een zaad kiemt en begint te groeien. Een babygroente dus, nog voedzamer vaak dan de volwassen exemplaren. Ze barsten bovendien van gemakkelijk verteerbare eiwitten, zodat ze in een vegetarisch dieet echt niet mogen ontbreken. En zeker in het vroege voorjaar, als er nog geen groenten uit de tuin komen, is dit een interessant alternatief. En wat meer is: je hebt er zelfs geen tuin voor nodig!

Tuinkers kan je makkelijk kweken in een bakje op wat absorberend papier. En met de plantenspuit moet je de zaden dagelijks benevelen. Binnen de week kan je hier de kiemen van oogsten.
In de handel bestaan er allerlei vormen van kweekbakjes voor spruitgroenten, zoals ze ook genoemd worden. Ze zijn niet duur, en meestal zitten er een paar zakjes met zaadjes bij. Maar je hebt waarschijnlijk alles al in huis om zelf kiemgroenten te kweken:
Je neemt gewoon een pot van een halve liter, een kaasdoekje en een elastiekje.
De speciale kiemzaadjes die koop je in de tuinhandel. Let wel op: gewone groentenzaden zijn niet geschikt, want vaak hebben die een chemische anti-schimmelbehandeling ondergaan voor ze verpakt werden. Maar kiemgroentenzaden zijn biologisch gekweekt en beslist veilig.

Een halve soeplepel zaden is genoeg voor zo'n halve literpot. Daar gaat water bij, tot de pot halfvol is. Dan gaan de zaden zich helemaal volzuigen met water. Dat is belangrijk voor het kiemen. Laat ze 24 u zo staan, op kamertemperatuur, maar niet in de zon.
Na 24 u draai je het potje gewoon om. Alle overtollige water loopt er zo uit.
Je kan kaasdoek gebruiken, maar ook gordijnstof of zelfs een stuk van een nylonkous kan dienen.

Na het omspoelen is het belangrijk dat je ze een dag laat rusten, zonder het potje aan te raken. Aan het eind van de dag neem je het potje en laat je er via het doekje vers water in lopen. Ik spoel de kiemende zaden door met het potje voorzichtig te draaien. Zo blijven ze niet kleven. En dan mogen ze opnieuw ondersteboven uitlekken.
Dat doe je 2 keer per dag, 's ochtends voor je naar je werk vertrekt en 's avonds als je thuiskomt. En na 5 tot 7 dagen krijg je een potje gezonde kiemgroenten om je bord.

Info:
Jean Vanhoof
www.zwemvijver.be