Hoe 'groen' is het koninklijk paleis?

18/01/2010 - 13:44

Op zondag 17 januari 2010 brengt Royalty een reportage die – aan de hand van warmtefoto’s- aantoont dat koning Albert terecht werken wil laten uitvoeren in het koninklijk paleis van Brussel en het kasteel in Laken, omdat de energiefactuur nogal hoog oploopt: 500.000 euro op jaarbasis of 5 procent die de Civiele Lijst ter beschikking stelt van de koning.

In Brussel en Laken wil “het paleis” op termijn ook zelf energie opwekken. Daarover praat Royalty met de directeur-generaal van Fedesco, Wim Vanstraelen. Hij doet uit de doeken wat de energiepistes zijn waar het paleis op broedt. Fedesco is een publiek energiedienstenbedrijf dat energiebesparingen in federale overheidsgebouwen wil realiseren.

Uit de warmtefoto’s blijkt alvast dat het dak, de ramen en het schrijnwerk de zwakke punten zijn. En de serres zijn ook in Laken sowieso energievreters. Maar al bij al is de warmte die ontsnapt uit paleis en kasteel beperkt. Een grote plus zijn de heel dikke muren die zeer isolerend zijn. Het advies van een thermo-expert (van Thermodetect) aan de koning is duidelijk: Isoleer het dak én schakel over op dubbele beglazing of thermisch glas. Onbekende bij het onderzoek was wel hoeveel er binnen op dat moment gestookt werd.

Royalty brengt op zondag 17 januari 2010 ook een reportage over Michelle en Barak Obama, die volgende week precies 1 jaar aan de macht is. Er wordt nagegaan wat de bijzondere liefdesrelatie is tussen de twee. Dit gebeurt op basis van beelden en verklaringen van beiden en een interview dat illustreert hoe liefde en macht samengaan.

Ontdek meer over Royalty

Over Royalty

Royalty is een wekelijks actualiteitenmagazine rond het Belgische vorstenhuis, buitenlandse koninklijke families en de ongekroonde hoofden van de jetset. Het programma wordt elke zondag uitgezonden om 18.20.

De meeste aandacht gaat naar het optreden van onze eigen vorsten, prinsen en prinsessen. Waar zijn ze mee bezig? Wat bekommert hen? Hoe vullen zij hun opdracht in? En hoe zit dat met de interne familiezaken?

Ook het reilen en zeilen van de buitenlandse vorstenhuizen intrigeert Royalty, maar evenzeer dat van andere machtshebbers en hun familie zoals de bewoners van het Witte Huis in Washington of het Elysée in Parijs. Bovendien wordt vaak meegekeken over de schouder en in de leefwereld van de echte jetset, zeker als het luxe en glamour uitstraalt.

De redactie zoekt wekelijks naar kritische antwoorden op die vragen waar eigenlijk iedereen mee 'zit' wanneer het over de machtigen en rijken der aarde gaat.

De journalisten van 'Royalty' zijn: Birgit Herteleer (presenteert het programma), Reinout Goddyn, Pascal Vranckx, Delphine Bleyaert, Lies Vandenberghe en Pieter Kunnen. De eindredactie is in handen van Lieven Rossignol. De producer is Joëlle Vanden Houden. Royalty is telefonisch te bereiken op 02/255.38.59 en via mail op Royalty@vtm.be

Alle afleveringen van Royalty kan je hier volledig gratis herbekijken.