Jill Peeters maakt programma over klimaatverandering voor VTMKZOOM

Weervrouw Jill Peeters en Pascal Smet, minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel hebben zonet tijdens Earth Hour het licht uitgedaan van het Atomium. Earth Hour is een WWF-initiatief dat kadert in een internationale campagne tegen de klimaatverandering. Ze hebben daarbij, samen met Technopolis®, hun plannen aangekondigd voor een nieuw VTMKZOOM-programma: Wat Nu Weer? (werktitel), het eerste programma in Vlaanderen over klimaatverandering dat volledig op kindermaat wordt ontwikkeld.  

In Wat Nu Weer? zal Jill Peeters telkens op een specifieke locatie in de wereld staan waar de gevolgen van de klimaatverandering zichtbaar en voelbaar zijn. Daar neemt ze de kinderen mee op een boeiende zoektocht naar wat de opwarming van de aarde allemaal als gevolg heeft en vooral ook hoe het zou opgelost kunnen worden. Het programma zal een wetenschappelijk onderbouwde insteek hebben, maar zal vooral op een toegankelijke en speelse manier voor kinderen worden geproduceerd. VTMKZOOM-gezicht Arne Vanhaecke wordt co-presentator van Wat Nu Weer?

Het idee voor het programma kwam van weervrouw en klimaatexperte Jill Peeters zelf, die het initiatief nam om Technopolis® te contacteren met het oog op een samenwerking rond kinderen, wetenschap en klimaat. “Onze kinderen zullen hoe dan ook onze planeet erven, met alle klimaatziektes die er zijn. Met Wat Nu Weer? willen we hen bewust laten worden van welke impact de klimaatverandering heeft en hen die vooral laten beleven. Het is ook mijn ambitie om oplossingsgericht te denken, zodat kinderen ook mee kunnen nadenken over hoe we beter kunnen omgaan met het klimaat. Vanuit mijn passie voor het klimaat én als moeder vind ik bewustwording bij onze kinderen heel belangrijk: de klimaatverandering is nu eenmaal een feit”. 

Pascal Smet, minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel, ondersteunt dit nieuwe VTMKZOOM-programma.Het Atomium is een icoon van  optimisme en vooruitgang. Het toont de positieve kracht van verbeelding en wetenschap als die in dienst staat van mens én natuur. Verbeelding, technologie en wetenschap zijn ook hard nodig om de klimaatproblemen op te lossen. ‘Wat Nu Weer?’, het nieuwe kinderprogramma over klimaatverandering van VTMKZOOM, weervrouw Jill Peeters en Technopolis® krijgen daarom mijn volle steun. We geven samen een sterk signaal door in Brussel de lichten van het Atomium symbolisch te doven als waarschuwing dat zonder verbeelding, zonder optimisme en zonder technologie het klimaat en het leven op aarde in gevaar is”, zegt Pascal Smet.

Technopolis® is doorheen het voorbereidend traject de sparring partner geweest van Jill. Naast de reportages op locaties waar de gevolgen van de klimaatverandering zichtbaar en voelbaar zijn, zal er ook een studiogedeelte plaatsvinden in Technopolis®. Erik Jacquemyn, gedelegeerd bestuurder van Technopolis®:Het is van groot belang dat ook jonge kinderen weten wat de gevolgen kunnen zijn van de opwarming van de aarde. Daarom zal Technopolis® samen met VTMKZOOM een multimediaal project uitwerken onder de naam ‘Wat Nu Weer?’. De opnames zullen zowel in Technopolis® als op locatie gebeuren. Aan de hand van leuke wetenschapsshows en originele experimenten zullen wetenschappelijke begrippen rond klimaatverandering op een verrassende manier aangetoond en uitgelegd worden.”

Jonas Boets, station manager van VTMKZOOM, was meteen gewonnen voor het idee van Jill en is dan ook enorm blij om dit programma bij VTMKZOOM uit te zenden: “Vanuit MEDIALAAN hechten we heel veel belang aan engagement, en dat geldt dus ook voor VTMKZOOM. We willen de kinderen op een leuke manier dingen doen ontdekken, zeker rond een problematiek die vooral hun generatie zal aanbelangen. We reizen met Wat Nu Weer? de wereld rond om de kinderen de knapste natuurfenomenen te tonen, maar ook hoe die worden  bedreigd. Dit nieuwe programma moet spannende televisie worden, en we zijn vooral heel trots dat het gedragen wordt door de enthousiaste Jill Peeters.”

Ook het WWF zal meewerken aan het programma. Koen Stuyck, woordvoerder WWF: “WWF is blij dat een TV-zender de uitdaging aangaat om het ernstige probleem van de klimaatverandering in beeld te brengen voor kinderen. WWF zal dan ook graag zijn expertise en zijn wereldwijd netwerk inzetten om samen met VTMKZOOM dit project tot een goed einde te brengen. Onze specialisten zijn overal ter wereld aan het werk om dieren en hun ecosystemen te beschermen. Ze ervaren elke dag dat klimaatverandering nu reeds een realiteit is.”

Wat Nu Weer? zal in het voorjaar van 2015 te zien zijn bij VTMKZOOM.