Eliane leefde tussen haar dieren (08/02)

07/02/2012 - 15:39

In de vijfde aflevering van Jambers, het Leven gaat voort brengt Paul Jambers het levensverhaal van Eliane. In 1996 bracht hij een eerste bezoek aan domein Sparrenheuvel, een oud landhuis verscholen in de bossen. De toen 72-jarige Eliane, de enige dochter van een rijke familie uit het Leuvense, leefde er temidden van haar dieren: paarden, twee ezels, enkele katten en vijftien honden. Eliane had vrijwillig afstand genomen van het mondaine leven dat ze als kind kende. Het deed haar niets dat het ooit zo prachtige landhuis –dat verkocht was op lijfrente- letterlijk werd opgevreten door de dieren. Eliane had gekozen voor dit weinig luxueuze leven en miste geen mensen rondom zich.

Vijftien jaar later stapt Paul Jambers over dezelfde oprijlaan. Op domein Sparrenheuvel is het stil. De houten poort is vergrendeld. Eliane had met de mensen in de omgeving weinig contact, behalve met haar verre buurman. Hij heeft de sleutel van Sparrenheuvel in zijn bezit en laat Paul de nu volledig vervallen villa zien. Alles ligt er bij zoals op de dag dat de man Eliane in augustus 2008 aantrof. Paul heeft ook een gesprek met Astrid, één van de weinige mensen die vanaf 2002 vaak op bezoek ging bij Eliane. Zij blikt terug op hun vriendschap en geeft haar verklaring voor het feit dat Eliane altijd alleen is gebleven en zich volledig op dieren heeft gericht. Tot slot bezoekt Paul Jambers de hoogbejaarde Eliane in het bejaardentehuis en na haar overlijden keert hij samen met de eigenaar van Sparrenhof terug naar het domein. Het is de eerste keer in dertig jaar dat de man zijn eigendom betreedt en kan inspecteren.

Woensdag 8 februari om 21.50

Ontdek meer over Jambers, het leven gaat voort

Nieuwe fragmenten

jambers leven programma informatie

Reeks documentaires van Paul Jambers waarin hij levensverhalen brengt van mensen die hij vroeger als reportagemaker heeft ontmoet en die vandaag een sterk persoonlijk verhaal hebben.