Meer info over showhypnose

22/01/2010 - 17:48

Wat is de bedoeling van het programma?
Kandidaten die zich voor dit programma inschrijven, weten vooraf dat ze onder hypnose allerlei dingen zullen meemaken die de alledaagse werkelijkheid overstijgen maar waarvan ze zich op het moment zelf niet volledig bewust zijn. Dat levert uiteraard grappige situaties op maar als kijker aanvaard je meteen dat die niks te maken hebben met een bewuste keuze van de kandidaat die zich in die toestand dingen inbeeldt. De hoofdbedoeling van het programma blijft amusement voor iedereen, inclusief de kandidaten.

Het is dus niet de bedoeling om de kijkers te choqueren. In ‘Ik weet wat je deed’ worden de kandidaten ook niet in gevaarlijke situaties gebracht of beleven ze geen horror. Hun belevenissen zijn altijd met een knipoog en staan dicht bij henzelf. Zo laten we de diepste wensen van de kandidaat bijvoorbeeld voor eventjes werkelijkheid worden.

De zogeheten hypnose blijft mensen fascineren en de manier waarop er mee wordt omgesprongen in ‘Ik weet wat jij deed’ blijft beperkt tot luchtige set-ups die zich niet beroepen op angsten of andere nare ervaringen van de kandidaat. Het is ook niet de bedoeling om in de diepste zieleroerselen van de kandidaten door te dringen.

Hoe weten de ingeschreven kandidaten aan wat ze zich mogen verwachten?
Uiteraard krijgen de kandidaten vooraf een aflevering van het Nederlandse programma te zien, zodat ze goed geïnformeerd zijn en een goed beeld hebben over de soorten situaties waarin ze belanden. Zodra het programma 'Ik weet wat je deed' in België op antenne loopt, kunnen mensen die zich nadien inschrijven zich ook op deze afleveringen beroepen om te weten wat het avontuur hen zal brengen.

Wie is de hypnotiseur van dienst?
Jos Claus is showhypnositeur en heeft een opleiding tot hypnotherapeut gevolgd. Hij startte zijn praktijk in Maastricht en tegenwoordig werkt hij in Heerlen. Met hypnosetechnieken helpt hij mensen met o.a. afbouwen van stress, concentratieproblemen, rookverslaving, angst voor de tandarts, gemis aan zelfvertrouwen en tal van andere problemen en doelstellingen. Ga gerust eens naar zijn website : www.josclaus.nl
De reputatie van Jos Claus is onbesproken en de ervaring van een recent opgenomen eerste seizoen met Nederlandse kandidaten leert ons dat zij dit programma alvast als leuk ervaren hebben. Ze hebben zichzelf nog meer kunnen relativeren en houden een positieve herinnering over. Dat is voor de Vlaamse kandidaten straks ook belangrijk.

Hoe worden de kandidaten geselecteerd?

8 op de 10 mensen zijn gevoelig voor hypnose, maar slechts 2 op de 10 mensen bereiken de staat van hypnose die geschikt is voor 'Ik weet wat je deed'. Dit is een staat van hypnose die niet te licht maar ook niet te diep is. De kandidaten worden ook getest op spontaniteit en originaliteit.
Bovendien mogen kandidaten niet lijden aan Alzheimer, epilepsie en geen drugs gebruiken.
Er zijn sowieso verschillende selectierondes om in aanmerking te komen als kandidaat voor het programma.

Kunnen er nevenwerkingen ontstaan door hypnose?
Voor het programma wordt autosuggestie toegepast. Aan het einde van de opnamen wordt deze door Jos Claus niet alleen opgeheven, maar worden ook alle ervaringen en activiteiten bij de deelnemers gereset.

Waaruit bestaat de nazorg van Jos?
Aangezien hypnoïditeit (de natuurlijke aanleg om met hypnose te werken) een persoonlijke eigenschap is, is er ook geen standaard behandelingsschema voor de nazorg, maar wordt deze afgestemd op de behoeften en noodzakelijkheid van de kandidaat.

 

Ontdek meer over Archief