IJszwemmen en bergbeklimmen

Zondag 3 januari om 20.30
Na de eliminatie van Irene vorige week, zijn de bekende Nederlanders en de bekende Vlamingen nog met z’n achten.

Maar veel tijd om stil te staan bij het vertrek van hun teamgenote hebben ze niet. Want de tocht naar de Noordkaap gaat in een moordend tempo verder.

De hoogste berg
Het optimisme is bij iedereen ver te zoeken. Maar rust wordt de deelnemers niet gegund. Ze staan voor een loodzware opdracht: ze moeten de hoogste berg van Noord-Europa beklimmen: de Galdhoppigen, 2469 meter hoog. Er worden 2 teams gevormd, die tegen elkaar zullen strijden voor de overwinning en de daarbij horende comfortprijs: een diner met overnachting in een gezellige Noorse hut.

Sneeuwstorm
De teams beginnen vol goede moed aan de zware klim, maar de weg naar de top is lang en moeilijk. Vanaf 1000 meter hoogte moeten de teamleden zich met touwen aan elkaar bevestigen want anders wordt het te gevaarlijk. De beklimming is niet alleen fysiek erg zwaar, de deelnemers belanden ook nog eens in een hevige sneeuwstorm, met rukwinden van 100 kilometer per uur. Angst en vermoeidheid slaan genadeloos toe.  

IJszwemmen
Dan breekt de gevaarlijkste proef van '71° Noord': ijszwemmen in een barkoud Noors meer. Voor de deelnemers aan de competitie beginnen, krijgen ze instructies van Robert, een Noorse veiligheidsexpert. Hij legt hen uit dat het risico op onderkoeling groot is. De beste manier om mensen van onderkoeling te redden is menselijke lichaamswarmte. Daarom staat er een verwarmde tent klaar voor de deelnemers, met daarin dikke, warme slaapzakken. In die slaapzakken zullen telkens 2 kandidaten liggen, die hun lotgenoten na het ijszwemmen moeten opwarmen met hun eigen lichaamswarmte. Tijdens het zwemmen zal veiligheidsman Robert vragen stellen aan de zwemmers. Niet of verward antwoorden, is een teken  van onderkoeling. Dàn moeten de deelnemers meteen het water uit. Vooral voor de Nederlandse platenbazin Stacey wordt dit een akelige proef…