Hof aan de buxusbeemden - Francis De Nayer

Francis is tuinarchitect en ontwierp zijn eigen tuin: het Hof aan de Buxusbeemden. De enorme oppervlakte van zijn stuk grond was een uitdaging. Hij besloot daarom om 1 hectare van de 4 aan te leggen en de overige dienst te laten doen als bos en hooiland. Voor Francis was de aanpak deze keer helemaal anders dan dat hij gewoon is: geen wensen van klanten waar hij rekening mee diende te houden. Wel carte blanche voor al de ideeën van zijn vrouw en hijzelf.

Francis startte zijn ontwerp met 2 zichtassen die vertrekken van uit het huis. 1 loopt van in de eetkamer tot in het weidse landschap. De tweede zichtas staat er loodrecht op en loopt parallel met het huis. Hier rond bouwde hij zijn tuin verder op. Je ziet al een glimp van wat er komt als je op de zichtassen kijkt, maar niet alles. Dat was ook Francis' betrachting: de mensen aanzetten om de tuin in te wandelen en te ontdekken.

Een must was de integratie van water. Dit was echter niet evident met de jonge kinderen. Daarom koos Francis voor een fontein met een ondiepe greppel die over het terras vloeit. De strakke betonnen vijvers in de tuin werden voorzien van een ijzernet enkele centimeters onder het wateroppervlak. Dit is zo sterk dat ook volwassen er kunnen overlopen én het oogt natuurlijk.

Verder in de tuin spelen bloemen een hoofdrol. In de bloemen en vaste planten tuin ontdekt Koen een mooie collectie pioenrozen (o.a. Paeonia lactiflora ‘Jan van Leeuwen’, Paeonia lactiflora ‘Bowl of Beauty’, Paeonia lactiflora ‘Sarah Bernhardt’, Paeonia lactiflora 'Mr. G.F. Hemerik'...). De bloemenweide, die momenteel vol wilde margrieten staat, zorgt voor een naadloze overgang tussen de strak aangelegde tuin en het hooiland met de fruitgaard.

Meer info?
www.buxusbeemden.be