Zuurtegraad van de vagina

11/09/2012 - 14:25

Jongens hebben het toch maar gemakkelijk om hun geslachtsdelen te leren kennen. Ze kunnen het meteen zien, betasten en ermee experimenteren. Bij meisjes liggen de geslachtsdelen inwendig. Met een speigel kan je wel één en ander bekijken, maar meeste vrouwen zien voor het eerst het inwendige van hun vagina tijdens een inwendig onderzoek bij de dokter. Wanneer de arts een speculum inbrengt kan de vrouw via een spiegel meekijken naar de onbekende intieme wereld daarbinnen. De vagina heeft een zelfreinigend systeem. De afschilferende cellen en het geproduceerde vocht zijn een ideale voedingsbodem voor melkzuurbacteriën. Deze micro-organismen zorgen voor een erg zure omgeving (1000 maal zuurder dan het inwendige van het lichaam) die dienst doet als buffer tegen bacteriële indringers. Allerlei zepen, ontsmettingsmiddelen en spoelmiddelen kunnen deze zuurtegraad beschadigen, en hebben daarom geen plaats bij de intieme hygiëne.

Meer info:

http://www.allesoverseks.be/ 
http://plazilla.com/de-vagina-in-beeld-gebracht 
http://www.thuisarts.nl/anatomical/female/365/408#content 
http://www.vrouwenarts.nl/pagina/left/gynaecologie/klachten/aandoeningen_vulva 

Ontdek meer over Het Spreekuur

Nieuwe fragmenten

Het spreekuur programma informatie

Een goede gezondheid is van onschatbare waarde, maar vaak niet vanzelfsprekend. Heel wat Vlamingen kampen met medische aandoeningen die hun levenskwaliteit naar beneden halen. Door de rush van het leven, angst voor de diagnose of negatieve ervaringen bij een vorige behandeling stellen ze een consultatie bij de dokter uit, waardoor ze hun gezondheid op het spel zetten.

Daar willen dokters Cathy, Clara en Jan met ‘Het Spreekuur’ verandering in brengen. In dit nieuwe medische magazine openen de artsen de deuren van hun consultatieruimte en behandelen ze een brede waaier van medische aandoeningen. Van overmatig zweten tot voetschimmel, over borstvorming bij mannen tot huidaandoeningen. Samen met – en vooral dankzij – de patiënten doorbreken dokters Cathy, Clara en Jan het taboe rond die vaak voorkomende, vervelende, aanslepende en soms delicate aandoeningen. Medische informatie wordt besproken en behandelingen aangeboden met als doel de levenskwaliteit van de patiënt te verbeteren.

Maar daar stopt het niet, want ‘Het Spreekuur’ richt haar pijlen ook op preventie en sensibilisering. Zo doorkruisen dokters Cathy, Clara en Jan Vlaanderen om op een luchtige manier alle medische onderwerpen – ook gevoelige – bespreekbaar te maken. Ze delen medische do’s and don’ts en wijzen op het belang van preventief onderzoek. Is je houding op het toilet echt zo belangrijk? En hoe ontspannen vrouwen zich het best tijdens een gynaecologisch onderzoek? Deze antwoorden en nog veel meer kom je te weten in ‘Het Spreekuur’.

Dokters

Extra