Voethygiëne

06/06/2012 - 13:11

Zweet en warmte vormen een prima voedingsbodem voor bacteriën die zich nestelen in de opperste huidlagen van de voetzool. Hun aanwezigheid is merkbaar door de typische penetrante geur en de kleine putjes die op de voetzolen ontstaan. Droog houden van de voeten helpt en dat kan door dagelijks wisselen van schoeisel en sokken.

Een teenschimmel ontstaat in de ruimte tussen teen 4 en 5. Van daaruit kunnen de andere plooien tussen de tenen ingenomen worden. Teenschimmels zijn overal op de huid aanwezig en wachten op een gunstige gelegenheid om zich te manifesteren. Voorkomen kan door de teenruimtes rein en droog te houden. Heeft er zich toch een schimmel genesteld, dan kan een specifieke anti-schimmelzalf of poeder de aandoening bestrijden.

Kalknagels zijn het gevolg van een groeistoornis van de nagel. Dat is meestal het gevolg van een slechtere doorbloedeing ter hoogte van het nagelbed, wat kan optreden bij mensen met diabetes en een slechte bloedcirculatie. In de vervormde nagel ontstaan bartsen en kloven waarin zich schimmels kunnen vormen, zodat een schimmelnagel ontstaat. 

Meer info:

http://www.preveweb.be/styled-129/styled-142/index.html

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=3639

Ontdek meer over Het Spreekuur

Nieuwe fragmenten

Het spreekuur programma informatie

Een goede gezondheid is van onschatbare waarde, maar vaak niet vanzelfsprekend. Heel wat Vlamingen kampen met medische aandoeningen die hun levenskwaliteit naar beneden halen. Door de rush van het leven, angst voor de diagnose of negatieve ervaringen bij een vorige behandeling stellen ze een consultatie bij de dokter uit, waardoor ze hun gezondheid op het spel zetten.

Daar willen dokters Cathy, Clara en Jan met ‘Het Spreekuur’ verandering in brengen. In dit nieuwe medische magazine openen de artsen de deuren van hun consultatieruimte en behandelen ze een brede waaier van medische aandoeningen. Van overmatig zweten tot voetschimmel, over borstvorming bij mannen tot huidaandoeningen. Samen met – en vooral dankzij – de patiënten doorbreken dokters Cathy, Clara en Jan het taboe rond die vaak voorkomende, vervelende, aanslepende en soms delicate aandoeningen. Medische informatie wordt besproken en behandelingen aangeboden met als doel de levenskwaliteit van de patiënt te verbeteren.

Maar daar stopt het niet, want ‘Het Spreekuur’ richt haar pijlen ook op preventie en sensibilisering. Zo doorkruisen dokters Cathy, Clara en Jan Vlaanderen om op een luchtige manier alle medische onderwerpen – ook gevoelige – bespreekbaar te maken. Ze delen medische do’s and don’ts en wijzen op het belang van preventief onderzoek. Is je houding op het toilet echt zo belangrijk? En hoe ontspannen vrouwen zich het best tijdens een gynaecologisch onderzoek? Deze antwoorden en nog veel meer kom je te weten in ‘Het Spreekuur’.

Dokters

Extra