Vitiligo; psychosociale impact en zelfwaardegevoel

31/05/2013 - 14:43

Bij mensen met vitiligo zijn sommige cellen van de huid niet in staat om het pigment melanine te vormen. De aangetaste delen tekenen wit af ten opzichte van de omgevende huid, waar wel voldoende pigment wordt gevormd. De aandoening komt voor bij 0,1 - 2% van de bevolking. De oorzaak is onbekend. Genetische factoren spelen mogelijk een rol en een samengaan met auto-immuunaandoeningen is beschreven. 

http://www.uzgent.be/wps/wcm/connect/794e92004c85fb36a86baa3b287b54ed/UZ_A5_Vitiligov6.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=794e92004c85fb36a86baa3b287b54ed

http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/vitiligo.htm

http://www.vitiligo.nl/wat-is-vitiligo/

Ontdek meer over Het Spreekuur

Nieuwe fragmenten

Het spreekuur programma informatie

Een goede gezondheid is van onschatbare waarde, maar vaak niet vanzelfsprekend. Heel wat Vlamingen kampen met medische aandoeningen die hun levenskwaliteit naar beneden halen. Door de rush van het leven, angst voor de diagnose of negatieve ervaringen bij een vorige behandeling stellen ze een consultatie bij de dokter uit, waardoor ze hun gezondheid op het spel zetten.

Daar willen dokters Cathy, Clara en Jan met ‘Het Spreekuur’ verandering in brengen. In dit nieuwe medische magazine openen de artsen de deuren van hun consultatieruimte en behandelen ze een brede waaier van medische aandoeningen. Van overmatig zweten tot voetschimmel, over borstvorming bij mannen tot huidaandoeningen. Samen met – en vooral dankzij – de patiënten doorbreken dokters Cathy, Clara en Jan het taboe rond die vaak voorkomende, vervelende, aanslepende en soms delicate aandoeningen. Medische informatie wordt besproken en behandelingen aangeboden met als doel de levenskwaliteit van de patiënt te verbeteren.

Maar daar stopt het niet, want ‘Het Spreekuur’ richt haar pijlen ook op preventie en sensibilisering. Zo doorkruisen dokters Cathy, Clara en Jan Vlaanderen om op een luchtige manier alle medische onderwerpen – ook gevoelige – bespreekbaar te maken. Ze delen medische do’s and don’ts en wijzen op het belang van preventief onderzoek. Is je houding op het toilet echt zo belangrijk? En hoe ontspannen vrouwen zich het best tijdens een gynaecologisch onderzoek? Deze antwoorden en nog veel meer kom je te weten in ‘Het Spreekuur’.

Dokters

Extra