"Het spel is begonnen"

Ik sta op uit m’n luie zetel, loop naar de thermostat en geef ‘m een graadje meer.

Is het nu echt koud in huis of komt het doordat ik mezelf net uit die helicopter in het ijswater zag springen? Het verschil tussen een kijker en een kandidaat van 71 graden noord is: de kijker kan zich goed voorstellen dat het koud was, een kandidaat voelt de koude langs alle spleten opnieuw naar binnen sijpelen.

Ik was in een klap terug in Noorwegen. Die eerste tocht was ook meteen moordend zwaar: vanaf de eerste kilometer snak je naar het einde, naar je kampplaats. Waar je dan op de besneeuwde ondergrond, in een slaapzak MAG gaan liggen. Dat is het geflipte van 71 graden Noord: tijdens elke loodzware tocht heb je een vooruitzicht dat er eigenlijk geen is. Het is een beetje kiezen tussen de pest en de cholera: wandelend afzien of liggend afzien.

Voor het eerst zag ik ook de reacties van medekandidaten: Dick Jol, de ‘olle-bolle-gijs’ van het gezelschap, met z’n gevatte one-liners. (Dat gesnurk van ’m is echt en in de bergen krijg je er nog een ‘echo’-effect bij ), Christijan Albers, competitiebeest pur sang. Stacey Rookhuizen haalde al meteen de hakbijl boven: ‘dat zangeresje moet oprotten’! Te bedenken dat Stacey een hart van peperkoek heeft… Maar in Nederland is ze bekend als de ‘jurybitch’ van X-factor, Simon Cowell met tieten eigenlijk. Of course, the girl has to live up to her name. Rookhuizen je bent een watje:-)

Jammer van Anouk. Voor we ze goed en wel konden leren kennen, was ze alweer vertrokken. Volgens mij had ze best ver kunnen geraken. Ze is lang niet een chi-chi model dat haar neus ophaalt voor een paar bergschoenen, stinksokken of een muffe slaapzak. Anouk had een apart gevoel voor humor en was best bereid om voor de groep te werken. Nog een ontdekking: Niemand van ons die zoveel AT als Anouk. Werkelijk: chocolade, chips, boterhammen met kaas, Anouk verzette er bergen van. Anouk hield van kaas, maar de Hollanders helaas niet van haar. Exit Anouk.

Ik weet nog dat Stan, Flor en ik mekaar aankeken na die eerste eliminatie. Zonder het uit te spreken wisten we het alledrie. ‘Het spel was begonnen en het stond 5 tegen 4 voor Oranje. Dit wordt opletten, jongens.’