Het mirakel van 9/11: de onwaarschijnlijke ontsnapping uit de torens

28/08/2013 - 07:00

Donderdag 29 augustus - Over de tragedie van 9/11 is al veel verteld, maar één verhaal over 9/11 is tot nu toe verborgen gebleven: dat van de 18 overlevenden die zich precies op de verdiepingen bevonden, waar de vliegtuigen zich in de torens boorden. Voor het eerst getuigen een aantal van hen over hun onwaarschijnlijke ontsnapping. 

Als vlucht 175 van United Airlines zich in de zuidelijke toren boort, raakt hij de verdiepingen 78 tot 84, met een snelheid van 860 kilometer per uur. Door de impact schiet meer dan 34.000 liter kerosine in brand.

Op dat ogenblik zit Stanley Praimnath, van de Fuji-bank, te werken in zijn kantoor op de 81ste verdieping.  “Dat vliegtuig kwam op me af, op ooghoogte.En ik dook onder het bureau. Het volgende moment botste het vliegtuig tegen het gebouw.”

Stanley zit midden in de ‘impact zone’. Als bij wonder overleeft hij de klap, maar hij zit uren gekneld onder het puin. Stanley is kansloos, tot hij de stem hoort van een andere overlevende: Brian Clarck “Er hing een dichte rook op de 81steverdieping en we liepen in de richting van de stem. Ik beukte tegen de muur. En ik riep: Je kan daar alleen weg door over die muur te klimmen!”

Voor Clark en Praimnath tikt de klok. In minder dan een half uur tijd zal de zuidelijke toren instorten. Hun onwaarschijnlijke verhaal en dat van 3 andere overlevers, donderdag 29 augustus, in Telefacts Zomer.

Ontdek meer over Telefacts Zomer

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Birgit Van Mol leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra